Alice Starck Aschan, 5, lägger till på Köpstadsö. På den pittoreska ön finns varken bilar eller moppar. Här fraktar du dina saker på skottkärra i stället.
Alice Starck Aschan, 5, lägger till på Köpstadsö. På den pittoreska ön finns varken bilar eller moppar. Här fraktar du dina saker på skottkärra i stället.

Göteborgs skärgård erbjuder en uppsjö av vackra platser – problemet är bara att välja vilken av dem man ska besöka. Södra skärgården är något lummigare, norrut blir det kargare. Metro guidar dig till fem pärlor längs kusten.

FÖR SKÄRGÅRDSENTUSIASTEN:
En tvättäkta skärgårdsö

Vad: Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård
Kommentar: Bara ett stopp från Saltholmen med Västtrafiks båt ligger den mest tvättäkta av skärgårdsöar. Små asfaltsvägar avlöses av stigar, kantade av pittoreska trähus med prunkande trädgårdar. Här spelar man tennis på en bana där bokning sker på en lapp utanför och fraktar sina saker – det gör man i en skottkärra. På Köpstadsö, eller ”Kössö”, som den heter i folkmun, är både bil och moppe förbjudna. Ta med badkläder och ge dig av på vandring till den fina badplatsen (upp genom samhället, håll höger, följ sedan skyltar).
Bäst: Den hemmameckade pråm, manövrerad av två pojkar i tioårsåldern, som för en tia kör dig sittande i trädgårdsstolar, på en tur till badplatsen.
Sämst: Att det varken finns butik eller kafé, så allt man vill förtära måste tas med.
Ta dig hit: Färjor som avgår från Saltholmen.

FÖR DEJTANDE PARET:
Vackra vandringsleder

Vad: Härön vid Kyrkesund utanför Tjörn.
Kommentar: Nästan hela Härön är naturreservat och av de 120 hus som finns på ön ligger nästan alla utmed den lilla gångstigen som utgör öns huvudgata. Hit kommer du med en gullig liten färja över Kyrkesund och be din dejt ta med sig vandrarskorna för på Härön finns
det vandringsleder så vackra att du smäller av. Ängar, strövande djur, magiska klippor och små badställen. Öns krog, Magasinet, är en av kustens bästa på havets läckerheter, så missa inte de ekologiska musslorna från grannen Mollösund.
Bäst: De härliga vandringsmöjligheterna.
Sämst: Svårigheten att ta sig ner till kajkanten längs sundet, då majoriteten av bryggorna är privat mark.
Ta dig hit: Buss från Göteborg, färja från Kyrkesund.

FÖR KULTURSNOBBEN:
Kulturpärla vid vattnet

Vad: Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.
Kommentar: Som en liten kulturpärla vid vattnet ligger det vackra akvarellmuseet som har blivit känt även utanför Sveriges gränser trots sin korta historia på bara tolv år. Museets samlingar består i dag av 2000 verk av nordiska konstnärer, men man visar också tillfälliga utställningar. Hela sommaren visas den amerikanska samtidskonstnären Bill Violas verk av bland annat video.
Bäst: Den fantastiska utsikten från museets restaurang, Vatten.
Sämst: Kan vara mycket folk regniga dagar eller på helgen.
Ta dig hit: Buss från Göteborg till Skärhamn.

FÖR BAD- OCH DANSÄLSKAREN:
Dansa på Brännö brygga

Vad: Brännö i Göteborgs södra skärgård
Kommentar: Som en egen liten värld med lokal pizzeria, kafé och bageri ligger Brännö – den svenska ö som nämnts i flest sånger sägs det – drygt 20 minuters färd med färjan från Saltholmen. Här finns härliga bad på Ramsdal, Husvik och Gröndal som ligger kring öns norra udde och för familjen finns sandstränder. Missa för guds skulle inte heller traditionsenliga Dans på Brännö brygga, som sker torsdagar till och med 2 augusti, med final 11 augusti.
Bäst: Att det går att ta sig runt på hyrd cykel. Brännö cykeluthyrnings gula cyklar står 50 meter från Brännö Rödsten och hyr gör du genom ett sms. Se www.brannocykeluthyrning.com
Sämst: Att bryggdansen bara är en gång i veckan.
Ta dig hit: Färjor som avgår från Saltholmen.

FÖR HISTORIEINTRESSERADE:
Västkustens klaraste badvatten

Vad: Vinga.
Kommentar: På Göteborgs västligaste punkt har du 360 graders havsutsikt och kan nästan känna vingslagen av historien där forntida fartygs enda sätt att navigera förbi de livsfarliga grunden
och in till Göteborg var via Vinga fyr. Ön Vinga, där Evert Taube växte upp, är en karg men vacker plats. Öns första fyr restes redan 1841 och bemannades av fyrmästare ända fram till 1974. I dag finns här ett Evert Taube-museum och för den badsugna erbjuder Vinga ett av västkustens bästa och klaraste badvatten.
Bäst: Utsikten.
Sämst: Kan vara mycket blåsigt under dagar med kraftig vind.
Ta dig hit: Vingabåtarna från turistbyrån Hönö dagligen klockan 9.30 eller ”Walona” från Skeppsbron, Göteborg, tisdag–söndag klockan 10.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset