När sportloven börjar i nästa månad är det dags för årets första fjällinvasion. Men den som vill skicka bilder från backarna bör tänka efter ordentligt.

TT

Det är stor skillnad på hastigheten beroende på backe och operatör, visar en ny undersökning. Phone House har skickat ut testpatruller till sju svenska skidorter och mätt hastigheterna vid mobilsurf på 4G vid 69 olika punkter.

– Vi har haft skidpatruller ute som har åkt i de olika systemen. Patrullerna har kollat hur det är på topparna, i backarna och på eventuella rastplatser, säger Johnny Malmlöf, presskontakt på Phone House.

Telenor är den stora vinnaren. Operatören når bäst resultat på fem av sju undersökta skidorter. I Sälen, Åre och Vemdalen utklassar Telenor konkurrenterna. Bara i Romme och Kungsberget får Telenor stryk, av Tele2 respektive Tre.

– Generellt är täckningen trots allt helt okej. Man ska komma ihåg att det handlar om en fjällvärld som egentligen är glesbygd, säger Johnny Malmlöf.

 

Stora skillnader på orterna

Terrängen i fjällen gör att det finns stora skillnader även på enskilda skidorter.

I Åre är exempelvis täckningen sämst i Störtloppet och Telgefjäll med hastigheter på som bäst runt 15 Mbit/s.

I Björnrike är täckningen däremot bättre uppe på topparna än nere i själva dalgången. Den absoluta toppnoteringen står Telenor för med 124,8 på Gustavstorget i Lindvallen.

Även platser som Vemdalens högfjällshotell och Snötorget i Lindvallen har bra täckning hos flera av de undersökta operatörerna.

I undersökningen ingår Telia, Telenor, Tre och Tele2.

Här hittar man hela undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset