Testa göra tater tots istället för pommes frites.
Testa göra tater tots istället för pommes frites.

Tater tots är klassisk amerikansk skolmat av halvfabrikatssnitt som med lite extra omsorg och goda ingredienser blir till knaprig comfort food och ett fantastisk tillbehör till burgare och mackor. Så här gör du det enkelt hemma eller i stugan.

Sommartid är burgartid och de flesta skräpmatsintresserade har vid det här laget fått koll på hur man gör en riktigt bra hamburgare från grunden. Då är det värre med de hemgjorda friesen – alldeles för ofta blir de plågsamma pommesförsöken saggiga, oljiga och trista. Så hur får man egentligen till ett perfekt krämigt inre och superknaprigt yttre på sina pommes?
Svar: Man gör tater tots istället.

LÄS MER: Gör en lobster roll som på amerikanska östkusten

Så här gör du: 
½ kg bakpotatis
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 dl riven parmesanost
matolja till fritering

Sätt på ugnen på 225 grader. Baka potatis och vitlök mitt i ugnen cirka 40 minuter, tills de mjuknat. Låt svalna, gröp hur skalet och pressa genom en potatispress. Blanda med vetemjöl, salt och parmesan och pressa ut den rostade vitlöken ur sitt skal, och gojsa ihop allt till ett kompakt mos. Forma potatismoset till ett gäng 3×2 cm långa tuber, tänk pyttesmå läsk­burkar och värm sedan upp oljan till 180 grader,fritera dem sedan ett par åt gången cirka 5 minuter, tills de är gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på ett papper. Smaka av med salt och ät till burgaren.

LÄS MER: Gör sommarens godaste mackor på rester

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset