Till den söta glöggen vill man gärna ha ett tilltugg. Jonas Cramby ger tre tips som passar alla gommar.

​Idag, när varenda kolasås har flingsalt i sig, är det lätt att glömma att salt och sött länge var en ganska förbjuden kombination. Att äta något sötsurt till maten som till exempel en inlagd sillbit på ägghalvan eller lingonsylt till köttbullar funkade såklart, men renodlat sött och salt ansågs i de flesta fall vara en jättekonstig kombination. Men samtidigt, vem har under sin uppväxt inte i smygdoppat sina pommes i milkshaken eller ätit en chokladbit ihop med ett par nävar chips? Ertappades man med detta ansågs man dock vara en ganska depraverad person, lite som om man blivit påkommen med att stoppa i sig bortskuret fett från söndagssteken eller doppa kalla potatisar i gräddsås direkt från kylskåpet. Det fanns dock ett tillfälle då det var helt okej att njuta av salt och sött ihop: till julglöggen. Då serverades det nämligen pepparkakor med ädelost, en kombination som inte borde funka men på något jäkla sätt gjorde det ändå. 

Än idag är det denna smakprofil man ska försöka eftersträva när man planerar tilltugg till glöggen. Lite salt, lite sött, lite knaprigt, lite mjukt – och varför inte lite juliga kryddor? 

►LÄS MER: Så lyckas du med middagen

Här är några andra förslag:

För ostälskaren

Bröd med frukt och nötter är vanligtvis ett otyg tycker jag, men till glöggen funkar det alldeles utmärkt. Inte minst till en riktigt salt, smakrik ost. I juletider betyder detta vanligtvis en stilton eller en vällagrad cheddar även om jag tycker att man kan experimentera mer än så. Svenska hantverksgjorda hårdostar, kittostar och getostar funkar till exempel alldeles utmärkt. Vill du öka på det söta ytterligare är det inte en dum idé att komplettera med lite färska fikon, en torkad fruktkaka eller varför inte en fruktkompott eller chutney. Och så pepparkakor, såklart. 

För snacksälskaren

Saltade nötter som mandlar eller makadamianötter ihop med torkad frukt som dadlar, fikon och russin är naturligtvis det klassiska snacksvalet. Men är du lite mer okonventionell kan man även tänka sig grejer som saltade karamellpopcorn eller chockladdoppade pretzels – och om du någonsin ska prova något av alla de sötsalta baconrecept som folk brukar lägga ut på Facebook är det nu. Chokladdoppat- eller fikonrullat knaperstekt bacon må vara lite grabbfånigt, men antagligen ganska gott till ett glas glögg. 

►LÄS MER: Tre billiga middagstips

För den äventyrlige

Nu är jag väldigt långt bort från det traditionella glöggfirandet, inser jag, men ett sötsalt amerikanskt majsbröd med bacon borde passa utmärkt till en glöggkväll med kompisarna. Och varför inte chicken and waffles eller en monte cristo sandwich – vilket är en slags blandning av croque mounsieur och fattiga riddare. Den verkligt äventyrliga glöggälskaren gör dock en mincemeat pie, en brittisk julpaj med hackad frukt, nötter, kryddor och sprit som i vissa versioner även innehåller köttfärs, därav namnet. Något som på många sätt låter som det ultimata glöggtillbehöret, även om jag nog inte tänker prova.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset