Tänk på att börja med det viktigaste i ditt jobbsökarbrev.
Tänk på att börja med det viktigaste i ditt jobbsökarbrev.

Lyft upp dina främsta förmågor i ditt personliga brev  Då ökar du chansen att få jobbet. Pelle Mårtensson på CV-skolan ger sina bästa tips på hur du skriver ett slagkraftigt personligt brev.

8 tips: Så skriver du

1. Strukturera ditt brev
Strukturen i ett personligt brev är viktig för att väcka arbetsgivarens intresse. Tänk utifrån arbetsgivarens perspektiv – alltså vad du kan erbjuda dem. Sätt en rubrik som säger något om dig och vad du kan - exempelvis; ”Visionär ledare söker tjänst inom …”. Namn och adress är minst intressant så det sätter du i sidfoten.
 
2. Tänk som en journalist
Börja inledningen slagfärdigt med att beskriva vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Skippa alltså att börja brevet med ”Hej, jag heter….”. Tumregeln är att alltid sätta det viktigaste först – precis som en journalist jobbar.
 
3. Gör en avstämning
Stäm av kravlistan i jobbannonsen mot din egen beskrivning. Står det exempelvis i jobbannonsen att man söker en energisk så ge också exempel på hur du är energisk.
 
4. Var lagom personlig
Beskriv kort vem du är som person. Det behöver inte vara speciellt långt utan räcker med ett par, tre meningar. Har du något fritidsintresse så berätta lite om det. Rekryteraren får då ett bredare intrycka av dig.
 
5. Skriv direkt ur hjärtat
Undvik skriva floskler som ”många bollar i luften”, ”jag är flexibel” eller ”jag gillar utmaningar” om du verkligen inte kan motivera vad du menar med uttrycken. Tänk på att de bästa personliga breven är skrivna direkt ur hjärtat.
 
6. Bild
Skicka gärna med en bild på dig. Bilden fungerar som en intresseväckare och för att hålla isär de sökande. Tänk på att se trevlig ut på bilden och att den håller en bra kvalitet. Undvik störande bakgrund och se till att det bara är du på bilden.
 
7. Skriv inte för långt
Det är få rekryterare som orkar läsa sida upp och sida ner av ett personligt brev. Håll därför ditt brev kort  och max en A4. Om du tycker det är svårt att skriva kort så skriv om dit brev flera gånger och försök stryka så mycket onödiga ord du kan och formulera meningarna.
 
8. Avsluta starkt
Se till att avsluta kort och kärnfullt. Tänk sälj och att du ska uppmana den som läser brevet till köp. Var därför konkret genom att säga att du gärna tar nästa steg mot en intervju. Anspela också på att du är intresserad av att träffas för att veta mer om arbetsgivaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset