Både L och MP hade hamnat under fyraprocentsspärren om det vore val i dag, enligt Svensk Väljaropinion.
Både L och MP hade hamnat under fyraprocentsspärren om det vore val i dag, enligt Svensk Väljaropinion.

Liberalerna och Miljöpartiet hade åkt ur riksdagen om det hade varit val i dag. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar, rapporterar Ekot.

Liberalerna tappar från 5,5 procent i valet i höstas och landar på 3,9 procent i Svensk Väljaropinion, rapporterar Ekot. Miljöpartiets tapp är inte lika stort, från 4,4 procent i valet till 3,9 procent i mätningen.

Mer än hälften av intervjuerna som används i mätningen är gjorda efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Det tyder på att Liberalerna är det parti som påverkats mest negativt av samarbetet, enligt Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.

– Framför allt att två partier har sjunkit under fyraprocentsspärren sedan valet, det är Liberalerna och det är Miljöpartiet. Men det verkar som att Liberalerna har tagit mest stryk av diskussionerna, säger han till Ekot.

LÄS MER: Sex problem som regeringen kan stå inför

Besvikna L-väljare

De väljarna som röstade på Liberalerna och är missnöjda med samarbetet har framför allt förflyttat sig till Moderaterna, enligt Toivo Sjörén.

– När vi tittar på vilket regeringsalternativ man har föredragit, då har Liberalerna varit mycket mer delade tvärs igenom än vad Centerpartiet har varit, säger han till radion.

Socialdemokraterna stärks

Även Moderaterna och Centerpartiet tappar i mätningen, från 19,8 procent i valet till 18,9 nu för Moderaterna och från 8,6 procent till 7,5 procent för Centerpartiet.

Socialdemokraterna går däremot framåt och stärks med mer än 2 procentenheter i mätningen, från 28,3 procent i valet till 30,5 procent nu. Även Kristdemokraterna har ökat från 6,3 till 6,8 procent och Sverigedemokraterna går framåt från 17,5 till 19,1 procent. Vänsterpartiet får samma resultat som i valet, 8 procent.

LÄS MER: Här är ministrarna i Sveriges nya regering

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik