I dag tar författarpseudonymen Lars Keplers succébok ”Hypnotisören” klivet upp på vita duken i regi av Lasse Hallström. Bland andra Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus och Lena Olin ger liv till de fiktiva rollfigurerna. Här är fem andra filmer med premiär i höst som också är baserade på böcker.

Fler böcker på bio 

”Roman kring en massaker”.  Premiär 4 oktober. Baserad på boken ”Il segreto di Piazza Fontana” av Paolo Cucchiarelli.

”Balladen om Marie Kröyer”.  Premiär 12 oktober. Gjord efter Anatassia Arnolds roman. 

”Killing them softly”. Premiär  19 oktober. Baserad på romanen ”Cogan’s trade” av George V Higgins. 

”Himlakropp/Corpo celeste”.  Premiär: 26 oktober. Baserad på Anna Maria Orteses roman ”Corpo celeste”. 

”Breaking dawn – del 2”. Pre- miär 14 november. Gjord efter Stephenie Meyers bok ”Så länge vi båda andas”.

”De fem legenderna”. Premiär 30 november. Baserad på bok-serien ”The guardians of childhood” av William Joyce. 

”The paperboy”. Premiär 30 november.  Baserad på ”The paperboy” av Pete Dexter.

”Dom över död man”. Premiär  7 december. Har sin grund i biografin ”Torgny Segerstedt: en levnadsskildring” av Kenne Fant. 

”Sune i Grekland”. Premiär 21  december. Baserad på boken ”Sune i Grekland” av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

”Hobbit 3D: En oväntad resa”. Premiär 12 december. Regissören Peter Jackson vann tre Oscarstayetter för sitt arbete med ”Sagan om ringen”-trilogin. Av trailern att döma lär fansen inte bli besvikna av hans tolkning av J R R Tolkiens ”Bilbo – En hobbits äventyr”. Missa inte att hålla ögonen öppna efter Mikael Persbrandt som dyker upp i rollen som Beorn.
”Cloud atlas”. Premiär 30 november. ”Cloud atlas” mottogs med stående ovationer på Toronto Film- festival. Andy och Lana Wachowski (”The matrix”) och Tom Tykwer (”Spring Lola”) har skapat ett science fiction-äventyr utifrån David Mitchells bäst- säljande roman. Tom Hanks och Halle Berry i flera roller i sex berättelser som vävs in i varandra.
”Savages”. Premiär 12 oktober. Den tre- faldigt Oscarbelönade regissören Oliver Stone har tagit sig an Don Winslows roman med samma titel som filmen. Bland andra Blake Lively, Taylor Kitsch och Aaron Taylor-Johnson har roller i kriminalthrillern som handlar om fredliga marijuanaodlare som tvingas föra ett krig mot den mexikanska Baja- kartellen.
”Silver linings playbook”. Premiär 21 november. Den dramatiska komedin, om en man som varit inspärrad på psykiatrisk anstalt efter att ha försökt mörda sin frus älskare och nu släpps ut, prisades på Torontos filmfestival. Bradley Cooper (”Baksmällan”) och Jennifer Lawrence (”Hunger games”) i huvudrollerna. Baserad på Matthew Quicks roman med samma namn.
”Berättelsen om Pi”. Premiär 21 december. Ang Lee – som vann en Oscar för ”Brokeback mountain” – har tagit sig an utmaningen att göra film av Yann Martels succébok ”Berättelsen om Pi”. Historien utspelas till stor del i Stilla havet där en pojke (debutanten Suraj Sharma) delar en livbåt tillsammans med en bengalisk tiger, en hyena, en zebra och en orangutang.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend