BÖRSRAS. Sedan i går har börsen fallit med över fem procent. Raset kan verka kraftigt för privatsparare med aktier. Metro Teknik ringde upp en expert för att ta reda på om det är läge att sälja eller inte. Ha is magen blev svaret, vare sig det gäller aktier i IT-bolag eller i andra typer av företag.
–  Det handlar alltid som privatsparare att ha lite kyla. Det kan ju hoppa upp fem procent på en dag. Tittar vi på de senaste åren då börsen har stigit sensastionellt så har kursen vid flera tillfällen fallit med både nio och nitton procent på kort tid, säger Peter Malmqvist, analyschef på Internetmäklarna Nordnet.
Malmqvist menar dock att den som ser sitt aktieinnehav som ett kortsiktigt sparande bör tänka över vad de håller på med.
– Det finns liksom ingenting att göra. Är det så tokigt att man har  hoppat in på börsen med pengar man behöver är det bara ta ut dem direkt. Annars kommer man ju inte kunna sova på nätterna. Är det så att man har en bortre gräns för när man behöver pengarna så ska man ta ut dem, säger han.
De som äger aktier i IT-bolag sitter enligt Malmqvist i samma sits som andra aktiesparare.
– Det är precis som för alla andra, med den möjliga skillnaden att man kan skilja ut Ericsson, Nokia och teleoperatörerna från de mindre företagen. De mindre kan få ett större kursfall.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset