Tumultet efter ungdomscupen slutade med böter, avstängning och obligatorisk utbildning. Arkivbild.
Tumultet efter ungdomscupen slutade med böter, avstängning och obligatorisk utbildning. Arkivbild.

Barnen fick säkert men för livet, och nu har även de vuxna fått sina straff efter skandalscenerna under ungdomscupen:Hammarby får böta 15 000 kronor, Hammarbytränaren får betala 4 000 kronor och domaren stängs av i sex veckor.Dessutom tvingas de inblandade gå en kurs i ledarskap.

Det var under en fotbollscup i Åkersberga som en 34-årige Hammarbytränaren gav sig på den 21-årige domaren efter matchen.

Därefter går uppgifterna i sär. Stockholms fotbollsförbund har dock gjort bedömningen att Hammarbyledarens beteende är orsaken till tumultet som innebar bråk, brutna ben och allmänt kaos.

– Han anses vara orsaken till att det över huvud taget blev en aggressiv situation. Vem som går till fysisk handling först går inte riktigt att avgöra men han attackerar domaren först, säger förbundschefen Björn Eriksson till DN.

Tränaren stängs dock inte av.

– Det är ganska svårt att kontrollera en avstängning. Men det kan också drabba barnen som blir utan ledare, det vill vi ju inte. Det är praxis med böter på ledarsidan.

Tvingas till kurs

Dessutom måste tränaren, ledarna för Hammarbys pojklag och en styrelsemedlem i klubben gå en obligatorisk utbildning i ledarskap som förbundets föreningskommitté arrangerar.

Den unge domaren stängs av i sex veckor.

– Det är brukligt att man får en avstängning på tre månader men vi anser att domaren är grovt provocerad och därför har vi halverat straffet, säger Eriksson till DN.

Annan helhetsbild

Hammarby Fotboll skriver på sin hemsida att de ska läsa igenom beslutet noggrant innan de tar ställning hur de ska gå vidare – samtidigt väljer de att tydligt markera att de inte litar på vare sig cuparrangören eller domaren.

– Vi har varit i kontakt med över 30 ögonvittnen till händelsen och kan liksom Stockholms fotbollsförbund i sitt beslut konstatera att deras berättelser ger en annan helhetsbild än vad cuparrangören och domaren har redovisat. Vi vill ha ett grundligt underlag innan vi tar ställning i den här allvarliga händelsen, av respekt för alla inblandade, såväl ledare, domare, barn och övriga inblandade. Det hoppas vi alla kan respektera, säger Peter Kleve, Hammarbys föreningschef, i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset