Bötning är en form av utpressning som sprids bland högstadieskolor. Eleven på bilden har ingenting med brottet att göra.
Bötning är en form av utpressning som sprids bland högstadieskolor. Eleven på bilden har ingenting med brottet att göra.

Utpressning och bötning sprider sig och ökar bland högstadieungdomar i Stockholm. Gärningspersonen vill ha betalt för en påstådd kränkning. Men hur många det är som utsätts är oklart - polisen befarar att många ungdomar är rädda för att anmäla.

De senaste tre åren har antalet anmälningar för utpressning har ökat från 19 stycken till 1000 stycken,  bara i Stockholms län. En anledning tros vara att det är en ny brottskod, men även att brottet blivit vanligare bland skolungdomar, skriver Dagens Nyheter, som var först med att rapportera om det här.
Elever utsätts för utpressning eller bötning i skolan innebär att gärningsmannen vill ha betalt för en påstådd kränkning. Många gånger med våld eller med hot om våld. Brottsförebyggande rådet, Brå, jämför brottet med ett grovt rån.
– Fast bötning är värre eftersom offret upplever ett pågående hot då man aldrig vet när utpressaren kommer tillbaka och kräver mer, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå, till DN.

► LÄS MER: Våld och hot ökar i skolan: "Eleven tog strupgrepp och lyfte en sax"

Trots att anmälningarna ökat i Stockholms län tror polisen att det finns ett mörkertal i fråga om anmälningar – att den som utsätts för bötning inte vågar säga i från.
För att uppmärksamma elever på brottet har polisen i lokalpolisområdet Hässelby-Vällingby har startat ett samarbetsprojekt med Hässelbygårdsskolan.
– Anledningen är att vi misstänker att det förekommer på många skolor. Väldigt få anmäler så det är svårt att veta, men det är något vi misstänkt under en tid, säger Riikka Ylijukuri, gruppchef på polisen Hässelby-Vällingby till DN.
När ett liknande projekt genomfördes i Uppsala blev resultatet att fler anmälde brott.
– Det kan låta negativt att fler anmäler, men i det här fallet är det positivt för då vet vi att upplysning behövs och gör att fler vågar anmäla, säger Rikka Ylijukuri till DN.

► LÄS MER: Sparka rektorer som inte kämpar mot mobbning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola