Anna Lindgren ska föda den 3 augusti, mitt i den förväntade boomen.
Anna Lindgren ska föda den 3 augusti, mitt i den förväntade boomen.

Thailandssemestrarna i vintras tros vara orsak

I augusti väntas en baby­boom i Stockholm. Orsak­en kan vara Thailand. På förlossningsav­del­ningarna varnar man för att blivande mammor riskerar att skickas vidare.

En rundringning bland Stockholms förlossningsavdelningar visar att man väntar en babyboom i augusti. Många har tagit in extra personal.
– I augusti blir det en stor ökning. Det är 300 fler som ska föda då än förra året. Våren är fortfarande den tidpunkt då flest föds men augusti ökar starkt, säger Nicole Silverstolpe, chefsbarnmorska på Danderyds förlossningsavdelning.

På Karolinskas förlossningsavdelningar i Solna och Huddinge rustar man också för att klara slutet av sommaren.
– Prognosen för juli och augusti är högre än tidigare men vi hoppas att vi ska klara det. Det kan hända att man måste hänvisa vidare under sommaren, säger Åsa Wijkström, enhetschef på förlossningsvården på Karolinska sjukhuset.

Nicole Silverstolpe  gissar att det är svenskarnas nya vana att åka till Thailand på senhösten som vi har att tacka för augustibarnen.
– Solen, ledigheten, en öl på stranden är perfekt för barnalstrandet, säger hon skämtsamt.

”Jag är inte jätteorolig”

Anna Lindgren ska föda sitt andra barn den 3 augusti. Mitt i babyboomen. Och hon vet att det kan innebära att hon blir hänvisad att föda på en annan förlossningsavdelning än den planerade. Det hände då hon födde sitt första barn i mars för två år sedan.
– Typiskt att jag prickar in ytterligare en populär månad. Men eftersom jag varit med om att bli hänvisad tidigare så är jag inte så jätteorolig. Men det är klart att det finns i tankarna speciellt eftersom det sägs att det kan gå snabbare andra gången.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset