Patrik Berglund är redo för spel i söndagens semifinal. Arkivbild.
Patrik Berglund är redo för spel i söndagens semifinal. Arkivbild.

Mikael Backlund missade kvällens Tre Kronor-träning och hans NHL-klubb Calgary bekräftar att hans skada är en hjärnskakning.Ersättaren Patrik Berglund var den som fixade semifinalplatsen och är beredd att kliva in på nytt på söndag mot Europalaget:– Det är jättetråkigt för honom, men jag måste försöka vara redo, säger St Louis-forwarden.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg talar om att Backlund är "dag-för dag", men Calgary bekräftar på sin hemsida att Mikael Backlund åkte på en hjärnskakning när han tacklades mot huvudet av Sami Lepistö i tredje perioden mot Finland i tisdags kväll.

Enligt Calgary handlar det om en lättare hjärnskakning och Backlund sägs må bra, men att det är oklart när han kan gå på is igen.

Med tanke på att han nu följer den så kallade hjärntrappan talar det mesta för att han missar semifinalen.

Lider med kompisen

Ersättaren Patrik Berglund är barndomskompis med Backlund, båda är från Västerås, och lider med honom. Men Berglund fokuserar förstås i första hand på sitt eget.

Han skickade Tre Kronor till semifinal med sitt 3–3-mål senast, men hade det jobbigt i början av matchen och var inne på Nordamerikas två första mål.

– Det blev bättre stäm i tredje perioden, för det var inte lika hackigt då (med utvisningar), det blev mer rull på linorna. Det var skönt att få avsluta bra. Givetvis var det jätteskönt att få göra ett sånt mål, säger Berglund.

Viktiga träningar

Han kom in i truppen först efter åtta dagar av träningslägret inför World Cup och varje träning är viktig för honom.

– Jag tycker vi hade en bra och intensiv träning i dag och vi får en till i morgon när vi kan jobba mer med powerplay och boxplay. Det är skönt att förbereda sig med två riktiga träningar före nästa match, säger han.

Berglund var med i genrepet mot Nordamerika, 2–6-förlust, och känner att den matchen gav en hel del inför söndagen.

– Nu har vi lite mer koll på vad det är för typ av lag. Jag tror bara det var nyttigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset