De fyra åtalade männen var medlemmar i nynazistiska grupperingen Svenska Motståndsrörelsen.
De fyra åtalade männen var medlemmar i nynazistiska grupperingen Svenska Motståndsrörelsen.

Fyra män åtalas för grov misshandel efter att ha gått till attack mot en man i 60-årsåldern utanför en galleria i Åkersberga tidigare i år. Männen var medlemmar i den nynazistiska grupperingen Svenska Motståndsrörelsen.

Det var den sjunde mars i år som de fyra männen i åldrarna 21–32 delade ut flygblad utanför gallerian i Åkersberga. Av åtalet framgår att det var flera medlemmar från nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen på plats. 

Den man i 60-årsåldern som blev misshandlad berättar i ett förhör med polisen att han och hans fru satt på en restaurang i centrumet och åt lunch. Han såg att en tiggare satt utanför restaurangen och gick för att skänka lite pengar. Samtidigt stod flera av nazisterna bredvid och delade ut flygblad, och mannen sa åt dem: ”Skäms, ni borde hjälpa de nödställda i stället för att stå och hetsa mot människor”.

Då attackerades han av fyra män från Svenska Motståndsrörelsen.
 

►LÄS MER: Nazister misshandlade äldre man – gick till attack utanför galleria

Flera vittnen såg hur 60-åringen föll bakåt och fick motta sparkar och slag när han låg ner. En av nazisterna tog även fram en systemkamera, fotade och hotade mannen med orden ”vi kommer att ta dig”. När 60-åringen till slut lyckades resa sig backade nazisterna.

– Plötsligt omringade de honom och började slå och sparka på honom. Han föll till marken men de fortsatte att sparka. Det var fruktansvärt att se hur människor kan vara så aggressiva och omänskliga, och jag har svårt att få bilderna av det ur huvudet, sa ett vittne till Metro efter misshandeln.

60-åringen fick skador i ansiktet, på sitt ena lår och sin ena handled. I ett förhör med polisen tre dagar efter misshandeln berättar han att han fortfarande har svårt att se på vänster öga.

Efter misshandeln lade Svenska Motståndsrörelsen ut bilder på den attackerade mannen och ett vittne som filmade händelsen på sin hemsida.

”Det lönar sig inte att försöka använda våld mot våra aktivister, som mannen på bilden fick lära sig”, löd en av bildtexterna.
 

►LÄS MER: Nazister genomförde aktion mot skola


Nu åtalas de fyra nazisterna för grov misshandel. I åtalet beskrivs brottet som särskilt hänsynslöst och rått då de fyra männen varit i numerärt överläge och attackerat mannen då han låg ner och var försvarslös.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott