På kort tid gick Ghost från en svensk angelägenhet till ett av världens största hårdrocksband. I en intervju med Metro berättar bandmotorn Tobias Forge om Ghosts framtid, stämningen från hans gamla bandkamrater – och pesten.

Den första gången jag läste en intervju med Ghost utspelade sig följande scenario i artikeln: Reportern åkte till en icke namngiven stad i Mellansverige där han blev upplockad av en bil och körd till en plats utanför stan – med förbundna ögon. I en byggnad blev han placerad på en stol och när ögonbindeln togs av hade han en dödskallesminkad påve och fem anonyma figurer i munkkåpor framför sig.

Ett effektivt sätt att bygga hajpen för ett nytt band.

När jag själv, åtta år senare, ska intervjua mannen bakom Ghost tar jag tunnelbanan till Södermalm och går in på ett skivbolagskontor. Inne i en av studiorna tar Tobias Forge emot. Kaffe och bullar på bordet. Inga krusiduller.

Mycket har hänt på de där åtta åren. I början av 2017 tvingades den tidigare anonyma frontmannen att bli offentlig när flera av hans gamla bandmedlemmar stämde honom. Vi återkommer till stämningen, men hur har offentligheten påverkat honom? Ganska lite.
– Ville man träffa mig när vi var på turné så var det bara att gå till skivaffären i stan som verkade vara i min stil så var jag där någon gång under dagen. Men det är väl en liten skillnad i attityden. Förut var folk väldigt smygande när de tog kontakt, nu är det mer ”det är ju du som är du!”. Men va fan. Det är lugnt. Någonstans vill man ju ha uppmärksamhet om man spelar rock, så jag fick ju det jag bad om, säger Tobias Forge.

Våren 2018 har hajpmaskinen Ghost varit i full gång. Bandets fjärde skiva ”Prequelle” släpps den första juni och har föregåtts av singelsläpp, teaser-trailers och det traditionella avtäckandet av en ny frontman. Den här gången är det inte en ny inkarnation av påven Papa Emeritus som ska stå längst fram på scenen – Tobias Forges nya scenpersona heter Cardinal Copia.
– Det är ju någon som förhoppningsvis ska bli Papa nummer fyra till slut, det är det som är tanken. Det kommer ta tid så alla måste vara med och arbeta igenom det här.

Ghosts ”nya” frontman Cardinal Copia.

Draget togs emot med viss förvåning hos fansen, och medan majoriteten var positiva så fanns en klick som skrek i kommentarsfälten att det var bättre förr.
– Jag tycker inte heller om kardinalen än…, säger Tobias Forge.
Läser du mycket kommentarer och reaktioner om bandet?
– Nej, det ger en så skev bild. Av vår totala fanskara så är det en så liten del som sitter och kommenterar. Men det är kul att folk bryr sig, även om man får negativ kritik. När jag var liten trodde jag att band bara hade fans som tyckte om dem, så är det ju inte.

”Prequelle” är en skiva som utspelar sig under pestens tid, inledande låten ”Rats” beskriver hur sjukdomen sprider sig och flera andra låtar behandlar döden. Men Tobias Forge vill inte beskriva det som en mörk skiva.
– Även om den handlar om död och hot så handlar den också om överlevnad. Pesten hade ju också sina överlevare. Även om halva befolkningen dog så fanns halva kvar och det ledde till enorma expansioner efteråt.

LÄS MER: Svensk metal en succé över hela världen

Forge pratar om texterna som mer personliga än tidigare. Det är lätt att koppla ihop det med den situation som Tobias Forge befinner sig i med flera av sina gamla bandmedlemmar.

Det var i början av 2017 som fyra tidigare medlemmar i Ghost lämnade in en stämning mot Tobias Forge, där de anklagade Forge för att ha skött bandets ekonomi utan insyn och att ha fördelat pengarna felaktigt. Forge menar å sin sida att han skapade bandet själv och att de tidigare medlemmarna bara var inhyrda musiker. Någon förlikning har parterna inte nått, och i nuläget ser det ut som att de forna kollegorna kommer att mötas i rätten i september.

Hur mycket speglas den här processen i skivan?
– Konceptet för den här skivan har varit med ett tag, men vissa komponenter har blivit förtydligade i det här sammanhanget.
Forge resonerar apropå skivans tema om hur mänskligheten genom tiderna har hanterat undergångshot som sjukdomar eller krig.
– Och så har jag som enskild person också genomlidit en konflikt som på något sätt hotar att ta ifrån mig allt. Så det jag har försökt få in på skivan är känslan av ett stort hot som kommer från alla håll – som råttor eller pesten.
Men har situationen med stämningen påverkat skivan, även om idén med temat fanns där från början?
– Ja det har den, givetvis.
Har du någon gång känt dig osugen på att fortsätta med Ghost under den här processen?
– Nej inte på grund av det här. Det är ett faktum att jag startade Ghost, det är mitt jävla band. Det är bara så. Och jag, som de flesta andra som spelar musik, har bara en chans. Ghost är det jag kommer att göra. Det är klart att jag som alla andra har stunder när det är jobbigt att gå till jobbet, men det har aldrig varit aktuellt att sluta.

Ghost på Sweden Rock Festival 2016.

Ghosts scenshower har konstant blivit större – årets turnéuppsättning består av totalt nio personer på scenen. Tobias Forge har tidigare avslöjat att han har stora planer för Ghosts framtid som liveakt. Samtidigt som han gärna beskriver sig som en regissör i bandet så har han pratat om möjligheten till att husera med bandet på en teater under längre perioder. Uttrycket musikal har nämnts.
Finns det en framtid för Ghost där du inte är frontfiguren på scenen?
– I ett visst sammanhang går det eventuellt att göra på det sättet. Då är det viktigt att man inte försöker blåsa någon och säga att det är bandet Ghost som är ute och åker, jag tror det är svårt att göra det här utan mig i den standardiserade formen. Men om det blir en musikal, vilket vi har haft planer på i åtta år, så det är möjligt att göra något sådant.

LÄS MER: Ghost-sångaren hyllar sin döde bror

Ghost

• Bildades i Linköping i slutet av 00-talet.
• Bandet var från början maskerade och helt anonyma. Sångaren i en påve-utklädnad och resten av bandet i munkkåpor.
• Ghost nådde snabbt framgångar, både i Sverige och internationellt. Bandet fick bland annat draghjälp när James Hetfield (Metallica) hade på sig en av deras t-shirtar i direktsändning i SVT.
• Inför varje ny skiva har Ghost ”bytt” frontman, men karaktärerna har hela tiden spelats av Tobias Forge.
• Bandet vann en amerikansk Grammy 2016.
• I samband med en rättslig tvist mellan Tobias Forge och flera gamla medlemmar i början av 2017 blev namnen på medlemmarna offentliga. I samma veva hoppade alla utom Tobias Forge av bandet.
• Tobias Forge skriver musiken och driver bandet. På scenen är bandet fortfarande maskerade.
• ”Prequelle” är Ghosts fjärde skiva efter ”Opus Eponymous” (2010), ”Infestissumam” (2013) och ”Meliora” (2015).

Samarbeten

Förutom att Salem al Fakir spelar klaviatur på ”Prequelle” så har han och Vincent Pontare varit med och skrivit två låtar; ”Dance macabre” och ”Life eternal”.
– Båda låtarna kom till under väldigt euforiska former så de är laddade med väldigt positiv energi. Det finns andra samarbeten, som inte är med på skivan, som inte ledde någonstans, säger Tobias Forge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset