Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiet TT

Först kom beskedet från Turkiets författningsdomstol att ekonomiprofessorn Mehmet Altan och den svenskkopplade kolumnisten Sahin Alpay ska släppas ur fängelse.

Men sedan klargjorde en annan domstol att den vägrar släppa Alpay och Altan.

Författningsdomstolen gav först beskedet att de båda regimkritikernas yttrandefrihet har kränkts, liksom landets grundlagsskyddade pressfrihet. Enligt tidningen Cumhuriyet röstade elva domare för beslutet och sex domare emot.

Men några timmar senare rapporterade olika turkiska medier att en annan domstol tagit författningsdomstolens åsikter i beaktande men ändå beslutat att avslå Alpays och Altans begäran om att bli släppta.

Mehmet Altan är professor i ekonomi och flitigt förekommande kommentator i liberala turkiska medier, medan Sahin Alpay är kolumnist. Före domstolsförhandlingen sade advokater att domstolens utslag kan bli prejudicerande för tiotals journalister och andra som sitter fängslade i Turkiet.

Stängda medier

Altan och Alpay har suttit gripna i över ett år, vilket lett till stora protester i omvärlden. Som aktiva i den nu stängda tidningen Zaman anklagades Alpay – som doktorerat i Sverige – och Altan för delaktighet i kuppförsöket 2016.

President Recep Tayyip Erdogan och hans regering har pekats ut för allt mer auktoritära drag. Enligt nyhetsbyrån Reuters har över 50 000 människor fängslats efter kuppförsöket, 130 medieorganisationer har stängts och omkring 160 journalister satts bakom lås och bom. Internationella journalistorganisationer har brännmärkt Turkiet som världens värsta land vad gäller fängslandet av journalister.

"Korrekt men otillräckligt"

Erdogan har sagt att en del journalister göder terrorism genom sitt skrivande.

Altan och Alpay har, liksom Cumhuriyet-journalisten Turhan Günay, argumenterat för att deras gripanden var olagliga. Günay släpptes efter en liknande process i september i fjol och nu har författningsdomstolen slagit fast att också hans rättigheter kränktes i och med gripandet av honom.

Baris Yarkadas, parlamentsledamot för oppositionspartiet CHP, tycker att domstolen bör sätta ner foten om samtliga gripna journalister i landet. Han kallar beslutet för "korrekt men otillräckligt".

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset