En man i 60-årsåldern dödades då en handgranat detonerade vid tunnelbanestationen Vårby gård.
En man i 60-årsåldern dödades då en handgranat detonerade vid tunnelbanestationen Vårby gård.

En man i 60-årsåldern dödades av en handgranat vid Vårby gård i Stockholm i början av året. Två 18-åriga män anhölls misstänkta för att ha orsakat hans död. Men nu har misstankarna skrivits av.

Handgranaten detonerade då mannen plockade upp den från marken. Mannen, som var i 60-årsåldern, dödades och en kvinna i 45-årsåldern skadades. Händelsen inträffade tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm den 7 januari.

Den 20 februari greps två 18-åriga män misstänkta för att ha orsakat mannens död. De var anhållna men försattes på fri fot, och nu har åklagare Ida Arnell skrivit av misstankarna.

LÄS MER: Försvarets expert om illegala handgranater: ”Det är bisarrt”

– Det går helt enkelt inte att säga att det är de här som har gjort det. Ärendet ligger hos polisen nu, så jag är inte förundersökningsledare längre.

Varför blev de två männen misstänkta?

– Det var efter spaning och uppgifter vi fick in under förundersökningen.

Männen nekade till brott, enligt deras advokater, och var anhållna som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. De misstänktes för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse.

LÄS MER: Så många handgranater detonerade i Sverige under 2017

Polisen har tidigare berättat för Metro att en arbetshypotes var att handgranaten har ett samband med en skottlossning tidigare under natten – att granaten då kastats men detonerade först då mannen plockade upp den.

– Granaten låg utan sprint och grepe, enigt den bedömning vi gjort, och den briserade ganska omedelbart, sa kriminalpolisinsatschef Lars Bröms till Metro.

Metro har sökt ansvarig utredare vid polisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset