Baksmällan kan bli tung efter semestern I dag är Camilla Kuylenstierna nykter sedan sju år tillbaka. I våras släppte hon boken ”Ansvarsfull”, i vilken hon berättar sin historia.
Baksmällan kan bli tung efter semestern I dag är Camilla Kuylenstierna nykter sedan sju år tillbaka. I våras släppte hon boken ”Ansvarsfull”, i vilken hon berättar sin historia.

Under sommaren och semestern dricker svenskarna som mest. Men höstens baksmälla kan bli tuff. – Ju längre semester man har, desto högre risk är det att falla in i ett beroende, säger alkoholexperten Sven Andréasson.

I måndags började många sina arbeten efter en lång semester. De allra flesta lyckas ställa om sin vardag, men för vissa blir det svårt att vänja sig av med de ofta ökade alkoholvanorna vi skaffar oss på sommaren. 

– Vi märker att det är fler som hör av sig och behöver hjälp med alkoholmissbruk just till hösten, säger Sven Andréasson, alkoholexpert på Folkinstitutet samt överläkare och verksamhetsan svarig för alkohol- och hälso mottagningen Riddargatan 1.

Även Alkohollinjen, som tar emot anonyma samtal, bekräftar höstens väntade högtryck. Från och med nästa vecka förbereder de sig med mer personal. 

– Många av dem som ringer på hösten upplever just att det är svårt att återgå till sin normala vardag, säger linjens rådgivare Ann-Louise Siren. 

Att vi dricker extra mycket på sommaren handlar, enligt Sven Andréasson, om mindre krav, fler sociala situationer och bristen på förpliktelser dagen efter. Vissa har svårare att bryta mönstret.

– Oftast har de som drabbats redan en hög konsumtion. Men då är det lättare att bägaren rinner över just nu. Ju längre semester man har, desto högre risk är det att falla in i ett beroende på hösten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset