Osman Abdullahi hänger upp matchtröjan och till höger "Caydid" Muhammed Ahmed. Bandylaget blev kända genom filmen "Trevligt folk". Arkivbild.
Osman Abdullahi hänger upp matchtröjan och till höger "Caydid" Muhammed Ahmed. Bandylaget blev kända genom filmen "Trevligt folk". Arkivbild.

"Trevligt folk" ska gå på export. Ambassader i 70 länder kommer få filmen och förhoppningen är att underdog-historien om det initialt vingliga bandylandslaget ska inspirera utomlands.

Berättelsen om de somaliska killarna som, trots att de aldrig stått på skridskor, bildade bandylag med sikte på VM hade alla ingredienser. Via sporten skapades möten med tidigare skeptiska Borlängebor och dessutom fanns det osannolika målet att ta sig från noll till VM på bara sju månader.

Nu ska filmen "Trevligt folk" skickas ut till ambassader och konsulat i 70 länder via Svenska institutet. Fredrik Wikingsson, en av filmens upphovsmän, hoppas på liknande projekt utomlands.

– Om man väljer sätt som funkar för respektive land tror jag att här kan funka internationellt, säger han.

"Vadå bandy?"

Fredrik Wikingsson tror att det var viktigt att det var bandy, och inte någon annan sport, som spelades.

– Genidraget av Patrik Andersson, som kom på alltihop, var att mångas magreaktion var "vadå bandy, de har ju aldrig spelat bandy". Och nä, de hade kunnat sätta ihop ett fotbollslag också men då hade ingen pratat om det.

Att lagets berättelse följer en mediedramaturgi som gjorde det till en snackis har också varit en hjälp traven, tror han.

– Effektsökeri är ett skällsord i Sverige, men att det var ovanligt var det som gjorde att folk kom fram till somalierna på stan och pratade och frågade om de var med i bandylaget. Det är integration i realtid.

Välkommen till Borlänge

Karin af Klintberg har regisserat "Trevligt folk" och vill se fler liknande filmer.

– Vi behöver positiva berättelser om integration, ordet har så tråkig ton. Vi behöver fylla det med något roligt och lustfyllt, jag tror världen vill ha det, säger hon.

– När man åker till Borlänge nu är det en stor skylt med tre av bandyspelarna i den somaliska lagdräkten där det står "välkommen till Borlänge". Till och med att åka in i Borlänge är annorlunda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset