Lumphini-parken i Bangkok. Arkivbild.
Lumphini-parken i Bangkok. Arkivbild.

Militärkupper och terrorism rår inte på Bangkoks popularitet. Thailands huvudstad håller undan i kampen mot London som världens mest attraktiva storstad.

Enligt betalföretaget Mastercards årliga index beräknas Bangkok i år ta emot 21,5 miljoner övernattande utländska besökare, en uppgång med nästan tio procent. Därmed börjar London bli avhängt – den brittiska huvudstaden blev omkörd förra året, men får i år nöja sig med en besöksökning om sju procent till sammanlagt 19,9 miljoner gäster.

Båda länderna har ju sina problem. Thailand styrs sedan kuppen 2014 av en militärregim och har drabbats av bombdåd, medan Storbritannien skakas av politisk och ekonomisk osäkerhet efter folkomröstningen om EU-utträde i juni.

Men världens hetaste metropoler har en status som är svår att rubba. Även de tre följande på topplistan, Paris, Dubai och New York, visar en stabil besökstillväxt, på 2, 7,5 respektive 3 procent.

Och det är i Asien det händer nuförtiden. Resten av topp tio är idel asiatiska städer, även om också Europa kan göra anspråk på Istanbul.

Mastercards kartläggning omfattar 132 städer. Stockholm och Köpenhamn är de enda som platsar i Norden. De återfinns på platserna 56 respektive 65.

Matt Dunham/AP
London-symbolen Big Ben. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset