Under en anställningsintervju på en Subway-restaurang i Stockholm sa chefen att Banin Maki var tvungen att ta av sig sin slöja under sina arbetspass för att få jobba där. När Banin vägrade avslutades intervjun och hon fick gå. ”Man dömer mig bara för att jag har slöja och det är jättejobbigt”.

Montage/IBL/Alamy/Privat

För att få jobb på en Subway-restaurang i Stockholm var kravet att  Banin Maki, 21, skulle ta av sig sin slöja eller bära en mindre täckande slöja under sina arbetspass. När hon vägrade gå med på kraven avslutades arbetsintervjun. 

När Banin Maki, 21, såg att en Subway-restaurang i Stockholm efterlyste nya medarbetare sökte hon jobbet. Hon skickade in sitt CV, kontaktade chefen och fick en intervju måndagen den 20 juni. 

– Jag gick dit och chefen var väldigt glad och positiv. Han satt och pratade om arbetsrutinerna, tiderna och lönen. Efter en stund sa han ”men vad ska du göra med sjalen?”. 

När Banin frågade vad han menade sa han att hon inte fick ha på sig sin slöja om hon skulle jobba på Subway. När Banin gjorde klart att hon inte ville ta av sig slöjan under sina arbetspass avslutades intervjun och Banin fick gå därifrån. 

– Jag blev så sårad, jag har aldrig blivit så sårad i hela mitt liv. Man dömer mig bara för att jag har slöja och det är jättejobbigt, säger hon.  

►LÄS MER: Rüya, 20, nekades jobbet för att hon bar slöja – nu backar företaget

Banin förstår inte hur det faktum att hon bär slöja ska påverka hur hon utför ett jobb. 

– Det är svårt att få jobb när man har slöja, men jag trodde inte att man skulle bli nekad så här, att någon skulle säga att jag ska ta av mig den mot min vilja. 

Metro har även varit i kontakt med mannen som höll i intervjun. 

– Vi har ingen som ser ut så som arbetar hos oss. Jag gav henne chansen och sa att hon kan täcka lite, men hon kan inte se ut som hon gjorde under intervjun, säger mannen. 

Den som arbetar på Subway måste bära en speciell uniform där det ingår en keps, vilket Banin var villig att göra så länge hon fick bära den över sin slöja. Det gick inte den ansvarige med på eftersom han ansåg att slöjan var för täckande. 

– Vi kan inte ändra våra regler på grund av en person. Om jag låter henne göra så kommer alla andra att säga att ”hon får göra så, då vill jag också göra så”, säger han. 

►LÄS MER: Hon är H&M:s första modell med slöja – hyllas på sociala medier

Enligt Ali Gharaee, talesperson för Subway i Stockholm, har Subway inga regler som säger något om att bära slöja. 

– Det här är oacceptabelt, det här är inte vår policy. Franchiseägaren kommer att ta tag i det här och vidareutbilda personen. Vi kommer även att kontakta den sökande. 

Hur förklarar ni att en restaurangansvarig har så dålig koll på Subways egna regler? 

– Vad en enskild person på andra sidan stan säger kan jag inte förklara. Vi har en policy och kan man inte den har vi verktyg för att åtgärda det, säger Ali Gharee.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset