Alandabanken Chefredaktören på Ålandsbankens kundtidning anser att kvinnor är mindre kompetenta inom finansbranschen.
Alandabanken Chefredaktören på Ålandsbankens kundtidning anser att kvinnor är mindre kompetenta inom finansbranschen.

Linda ifrågasatte bristen på kvinnor i Ålandsbankens tidning. Svaret hon fick är minst sagt anmärkningsvärt.

Det var när 43-åriga Linda Bernström från Stockholm bläddrade igenom Ålandsbankens tidning som hon uppmärksammade bristen på kvinnor i numret. Något som Resumé var först att rapportera om. Den enda kvinnan som nästan syntes var i form av en rumpa. Det fick Linda att författa ett kritiskt mejl till tidningen.

– Jag har två döttrar och därför sätter man ibland på sig de där glasögonen. Så jag skickade en reflektion över bildvalet och över att alla på redaktionen var män. Det var mest en skojig notis, säger hon.

LÄS MER: FN-kritik för brister i jämställdheten

Och svaret som Linda fick är minst sagt anmärkningsvärt. Tidningen skriver att det inte är en självklar nackdel att verksamheten främst bedrivs av män, och förklarar det med följande citat:

”Det hänger samman med att kvinnor, tyvärr, inte är lika tilltalande och engagerade inom finansbranschen. Vore du betjänt av att servas av ett mindre kompetent och mindre engagerat team bara för att det består av kvinnor?", skriver de i mejlet.

– När jag läste svaret tänkte jag att det här problemet inte bara genomsyrar bildvalet i tidningen – det verkar ju genomsyra allt. Det var dråpligt och sorgligt att läsa, säger Linda.

LÄS MER: Därför når inkompetenta män toppen

Hon lade ut korrespondensen på Facebook och inlägget har i skrivande stund delats fler än 400 gånger. Ålandsbankens vd i Sverige har hört av sig till Linda och beklagat mejlets innehåll som enligt honom är helt i strid med hans och bankens uppfattning.

Metro har sökt Ålandsbankens tidning och vd:n utan resultat.

För att läsa mejlkorrespondensen i sin helhet – se bildspelet.

Linda Bernström
Lindas mejl

Lindas mejl till Ålandsbankens tidning.

Linda Bernström
Tores mejl

Ålandsbankens tidning svarar Linda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset