Fredrik Reinfeldt med tjeckiske premiärministern Petr Necas och franske presidenten Nicolas Sarkozy under toppmötet i Bryssel.
Fredrik Reinfeldt med tjeckiske premiärministern Petr Necas och franske presidenten Nicolas Sarkozy under toppmötet i Bryssel.

EU-länderna enades tidigt i går om ett gigantiskt stödpaket. En stor del av den grekiska skulden skrivs av. Och det är bankerna som står för notan.

Grekland stod på ruinens brant men räddades i sista stund. Efter en nattlig sittning enades EU-länderna i går morse om ett gigantiskt stödpaket för att rädda Europas ekonomier.
Den här gången är det bankerna som tar smällen.
– Bankerna kommer att få hjälp men redan nu pågår det en het intern debatt om krispaketet och kraven, säger Klas Eklund, seniorekonom knuten till SEB.

Europas banker förlorar 100 miljarder euro på att Greklands skulder skrivs ner, men ingen av de svenska storbankerna har några större summor utlånade till Grekland. Där­emot måste Swedbank och Handelsbanken höja sin kapitaltäckning med 2,9 miljarder respektive 9,7 miljarder kronor. Både finansminister Anders Borg och Finansinspektionen, FI, klargjorde i går att bankerna och deras aktieägare får stå för notan.
– För svenska banker betyder det här att man har så god lönsamhet att om man håller inne vinster några kvartal så är man uppe på den nivån, säger Anders Borg till TT.

För en vecka sedan trodde analytikerna att de fyra svenska storbankerna skulle öka sin samlade vinst från 70 miljarder kronor 2010 till 85 miljarder i år.

Stockholmsbörsen reagerade positivt på krispaketet och stängde på plus 4,4 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset