Fullt med folk kom till Hudiksvallsgatan i hopp om att konstnären Banksy ändå skulle vara i Stockholm.
Fullt med folk kom till Hudiksvallsgatan i hopp om att konstnären Banksy ändå skulle vara i Stockholm.

Det har rått tvivel om huruvida den mystiske konstnären Banksy faktiskt skulle dyka upp i Stockholm i dag. Över tusen personer dök upp – och gick på en jättebluff.

Henry Lundholm

Så såg det ut på Hudiksvallsgatan 00.45 natten mot söndag.

Henry Lundholm

”Jag läste att det här var en fejk men kom hit ändå. Kanske är det en politisk manifestation för att få Stockholms stad att godkänna graffiti,” säger  Binnie Kristal-Andersson.

Henry Lundholm

Strax efter klockan ett på söndagen var samlingsplatsen på Hudiksvallsgatan i Stockholm proppfull med förväntansfulla människor

TT

Plötsligt kom en man springande genom folkmassan med en visselpipa och fick med sig över tusen personer i ett jättelikt lämmeltåg.

Henry Lundholm

Efter några minuter var människomassan framme vid en lagerbyggnad vid Norrtull och spänningen var på bristningsgränsen.

Henry Lundholm

Framme i lokalen mötte besökare bland annat av... detta.

Inne i byggnaden hängde visserligen ett fåtal modernistiska verk – men enligt de flesta av besökarna hade verken inte mycket gemensamt med Banksy. ” Jag hade verkligen velat se honom, men det här är inte hans stil,” sa Amanda Rass, 20, här tillsammans med  Anders Gudmarsson.

Henry Lundholm
Henry Lundholm
Henry Lundholm
Henry Lundholm

Strax efter klockan ett på söndagen var samlingsplatsen på Hudiksvallsgatan i Stockholm proppfull med förväntansfulla människor. Poeten och terapeuten Binnie Kristal-Andersson var en dem. Hon är född i Brooklyn, New York, och har sett en Banksy i London:

– Jag läste att det här var en fejk men kom hit ändå. Kanske är det en politisk manifestation för att få Stockholms stad att godkänna graffiti, trodde hon.

Plötsligt kom en man springande genom folkmassan med en visselpipa och fick med sig över tusen personer i ett jättelikt lämmeltåg. Efter några minuter var människomassan framme vid en lagerbyggnad vid Norrtull och spänningen var på bristningsgränsen. Fanns det verkligen en äkta Banksy inne i den röda tegelbyggnaden eller var allting en jättebluff?

Det lutar åt det senare. Inne i byggnaden hängde visserligen ett fåtal modernistiska verk – men enligt de flesta av besökarna hade verken inte mycket gemensamt med Banksy.

– Jag hade verkligen velat se honom, men det här är inte hans stil, sa Amanda Rass, 20.

I förra veckan fick TT och flera redaktioner ett pressmeddelande om att Banksy skulle ställa ut någonstans på Hudiksvallsgatan under söndagen. 

► Banksy uppges ställa ut i Stockholm

Banksys pr-person Jo Brooks sade i går i en intervju med den engelskspråkiga nyhetssajten The Local att det inte är Banksy som står bakom evenemanget.

I nuläget är det okänt vem eller vilka som ligger bakom pr-kuppen.

► Banksys namn större än han själv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset