Så mycket socker att de riskerar att trigga hungerkänslorna. Så lyder experternas dom över de måltids-ersättningar som SVT låtit granska.

Måltidsersättningar i form av drycker och barer har blivit allt mer populära de senaste åren och många använder dem för att gå ner i vikt. Men SVT har låtit två oberoende experter granska innehållet i produkterna, och slutsatsen är att de innehåller så pass mycket socker att de riskerar att trigga hungerkänslor.

Andreas Eenfeldt, läkare som driver bloggen Kostdoktorn.se, håller med:

– Sockret kan hålla suget vid liv och göra att man är hungrigare än nödvändigt. Visst fungerar det – om man klarar av att vara hungrig. Det är bantning för masochister, säger Eenfeldt.

Enligt marknadsföringen ska måltidsersättningarna vara mättande och innehålla all den näring som en måltid innehåller.

– Jag håller inte med om att socker triggar hungern i den utsträckningen. Dessutom har Modifast måltidsbarer lågt GI, så att de inte ger någon hastig kurva vad gäller blodsockret. Man står sig på måltiderna, säger Jenny Nyström, marknadschef på Impolin AB som saluför måltidsersättningen Modifast, till SVT.

Men Andreas Eenfeldt menar att måltidsersättningarna snarare liknar godis:

– Man kan dricka O’boy och ta en vitamintablett till så får man ungefär samma sak, men till en minimal kostnad jämfört med de här produkterna, säger Eenfeldt till Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset