Bokmässans vakter tyckte att Pernilla Ericsons tröja var "onödigt provocerande". Pressbild.
Bokmässans vakter tyckte att Pernilla Ericsons tröja var "onödigt provocerande". Pressbild.
Litteratur TT

När författaren Pernilla Ericson skulle gå in på Bokmässan blev hon stoppad av vakterna. Orsaken? Hon bar en tröja med ett överstruket hakkors.

De sade att den var provocerande, säger hon.

Det var under lördagen som Ericson stoppades i entrén. Hennes antinazistiska t-shirt bröt mot vakternas direktiv, fick hon höra.

Det var oerhört konstigt. Jag frågade vad skälet var och då sade de att den var "onödigt provocerande". Då försökte jag fråga för vem. För nazister? Borde inte det här vara ett självklart budskap, som inte kan misstolkas?

Positiva kommentarer

Efter en stunds diskussion med vakterna anlände en chef som bedömde att tröjan trots allt var okej och Pernilla Ericson blev insläppt.

Jag blir nyfiken på vad de har fått för direktiv egentligen. Är det där vi har hamnat? Att nej till nazism är något som inte kan släppas in på en bokmässa, som är en fri och öppen mötesplats för kultur, säger hon.

Väl inne upptäckte hon att tröjan inte var särskilt provocerande.

Alla jag mötte var positiva och jag fick kommentarer av mässbesökare. Poliser kom fram och sade, "bra t-shirt".

Höjd säkerhet

Bokmässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom vill inte gå in på hur mässan lägger upp sitt säkerhetsarbete men säger att personen var välkommen.

Vi har ju höjt säkerheten på Bokmässan det här året och just sådana symboler letar vi efter och det var en vakt i entrén som såg märket och ville väl kolla. Det är ju bra att man gör det. Sen när vederbörande såg att det var ett stoppmärke släpptes författaren in, säger hon.
Bokmässans vakter tyckte att Pernilla Ericsons tröja var onödigt provocerande. Pressbild.
Bokmässans vakter tyckte att Pernilla Ericsons tröja var "onödigt provocerande". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset