Bara 19 procent av akterna på Sveriges tio största festivaler var kvinnodominerade i år. Det visar en sammanställning från föreningen Jämställd festival.

Jämställd festival, Anneli Ortmon/ROCKFOTO

La Fleur var en av få kvinnliga akter på sommarens Summerburst i Stockholm och Göteborg.

Årets festivalsäsong är över för i år. Föreningen Jämställd festival har tittat på hur könsfördelningen bland de bokade akterna såg ut på Sveriges tio största festivaler. 

Sammanställningen visar att 19 procent av akterna var kvinnodominerade, 76 procent av akterna dominerades av män och fem procent var mixade.

De festivaler som har längst väg att gå att mot en jämställd lineup är Sweden Rock som hade sex procent kvinnodominerade akter, Summerburst som hade en kvinnodominerad akt och Getaway Rock som inte hade en enda kvinnodominerad akt.

LÄS MER: Fridah Jönsson: Kvinnliga artister bryr sig, Håkan

Men Jämställd festivals sammanställning visar ändå att festivalerna könsfördelning jämnat ut sig litegrann jämfört med förra året. Till exempel hade Norrköpingsfestivalen Alternativet satsat på att boka underrepresenterade grupper med resultatet att de hade 79 procent kvinnodominerade akter. Och Popagandafestivalen i Stockholms lineup bestod av lika många kvinnodominerade som mansdominerade bokningar. 

Video: Statistik över könsfördelningen på årets festivalscener

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset