Försäljningen av laktosfria produkter har ökat kraftigt de senaste åren. Arkivbild.
Försäljningen av laktosfria produkter har ökat kraftigt de senaste åren. Arkivbild.

Tre fjärdedelar av de ungdomar som tror sig vara matallergiska är i själva verket inte överkänsliga. För dem som verkligen är allergiska innebär detta stora problem.

Enligt barnallergistudien Bamse, som sedan 1994 genomförs vid Karolinska institutet (KI) i Solna, trodde 28 procent av 16-åringarnas föräldrar att barnen led av någon form allergi. Men tester visade att den rätta andelen var 7 procent, rapporterar Nyheterna i TV4.

När barnen var fyra år uppgav 12 procent av föräldrarna att deras barn var allergiska. Enligt KI-professorn Magnus Wickman hänger ökningen främst samman med misstänkt allergi mot mjölksocker, laktos.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger han till TT.

Wickman kallar den kraftiga ökningen av upplevd laktos- och glutenallergi "en underlig epidemi".

– Man ser det också internationellt – i USA, England och Tyskland. Och man kan undra varför. Det kommer knappast från konsumenterna utan det handlar nog om – det är min gissning – att livsmedelsindustrin och detaljhandeln vill tjäna mer pengar på de här produkterna.

Att så många tror sig lida av matallergier får också andra tråkiga konsekvenser.

– För dem som verkligen är allergiska, sex–sju procent, är det ett jätteproblem. Man kan säga så här: De tas inte riktigt på allvar, säger Magnus Wickman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset