Sofia Mirjamsdotter – Frilansjournalist, internetnörd och föreläsare

Julian Assange, Wikileaks talesman, är just nu en av världens mest jagade män.

Han står sedan ett par dygn på Interpols lista över Most Wanted, och den som tror att det beror endast på våldtäktsanklagelserna mot honom är naiv i överkant.

Efter de senaste avslöjandena från Wikileaks har det talats om hot mot hela världens säkerhet, och USA:s utrikesminister Hillary Clinton har sagt att hon ska vidta åtgärder och ställa de ansvariga till svars, för att hemliga uppgifter läckt ut.

USA är en demokrati. I USA råder som i Sverige yttrandefrihet.

Antingen tror man på demokrati och yttrandefrihet, eller också gör man det inte. Det finns inget mellanläge.

Internet möjliggör insamling och spridning inte endast av oskyldiga statusuppdateringar från privatpersoner, utan även som i fallet Wikileaks av dokument som behandlar frågor direkt kopplade till världsfred och krig.

Varje vän av demokrati måste älska detta. Varje person som tror på och förespråkar yttrandefrihet bör uppmuntra och heja på den sortens användande av internet.

Demokratin har baksidor. En är att man måste rätta sig efter majoriteten, även när majoriteten har fel.

En annan är att man måste tillåta alla sorters yttranden, även dem man inte håller med om. Alternativet är att några få bestämmer över alla andra, och att dessa bestämmer vad som ska vara okej att säga. Ett annat ord för det är diktatur.

Det går inte att säga att man vill ha yttrandefrihet men bara under vissa omständigheter. Det går inte att undanta en viss sorts uttalanden från den grundläggande yttrandefriheten i en demokrati.
(Av den anledningen är jag också ytterst skeptisk till lagen om hets mot folkgrupp.)

Det går inte att förbjuda människor att säga saker som eventuellt kan kränka någon annan, lika lite som det går att förbjuda en organisation som Wikileaks att samla och offentliggöra information de anförtros. Inte i samma andetag som man talar om demokrati.

Därför, Hillary Clinton och ni andra som vill sätta dit Assange och Wikileaks - skämmes på er! Och precis som vissa styrande brukar säga när det gäller övervakning av privatpersoner, har ni inget att dölja har ni inget att frukta.

Det gäller myndigheter också. De har inte längre makten över ordet. Gilla läget och städa i garderoberna, för nätaktivismen kan inte stoppas.

+ Nyrenoverat. Målarfärgsdoft, städade kökslådor, nya rum.
– Varifrån kommer alla grejer man samlar på sig? Har burit tjugo sopsäckar till grovsoporna, utan att det blivit precis mer plats i skåpen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset