I tisdagens "Kalla fakta" i TV4 avslöjades att en muslimsk friskola könssegregerar flickor och pojkar på bussen. Vi måste sluta sopa denna problematik under mattan, skriver Stina Björklund.
I tisdagens "Kalla fakta" i TV4 avslöjades att en muslimsk friskola könssegregerar flickor och pojkar på bussen. Vi måste sluta sopa denna problematik under mattan, skriver Stina Björklund.

Bara för att du inte behöver räddas, betyder det inte att ingen annan behöver det, skriver Stina Björklund i en replik till Hafsa Hayir.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I tisdags kväll avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” att en muslimsk friskola könssegregerar flickor och pojkar på bussen. Filmen som spelats in vid bussen visar hur flickorna hänvisas bak medan pojkarna hänvisas fram.

Hafsa Hayir skriver i sin debattartikel i Metro ”Nej, jag som är muslimsk kvinna behöver inte räddas av er” om att hon inte känner behovet av att bli räddad för att hon är muslim. Men bara för att du inte behöver räddas, betyder det inte att ingen annan behöver det. Det är precis samma sak som att säga att bara för att jag som kvinna i Sverige inte blir utsatt för diskriminering dagligen på grund av mitt kön så betyder det att ingen kvinna i hela världen blir det.

LÄS MER: Hafsa Hayir: Nej, jag som är muslimsk kvinna behöver inte räddas av er

Den debatt du beskriver i din artikel om ”islam och dess kvinnosyn” i de svenska medierna bör fortsätta, och utökas – tills händelser som avslöjats på friskolan inte sker i Sverige år 2017. Det handlar inte om vilken religion som förtrycker – det handlar om förtrycket. Vi måste sluta sopa denna problematik under mattan i rädslan att få stämpeln ”rasister” och i stället lyfta diskussionen.

Sverige är och ska fortsätta vara ett mångkulturellt land, men vi måste sluta dalta med kvinnoförtryckare bara för att dessa tillhör en annan religion. Våra svenska värderingar i frågan om kvinnans roll, som gjort att vi är ett av världens mest jämställda länder, är något vi i stället bör vara mycket stolta över och fokusera på att sprida.

Stina Björklund

Om debatten

• I tisdags sändes ”Kalla fakta” i TV4 om att självutnämnda moralpoliser trakasserar kvinnor runtom i Sverige. Bland annat visades hur skolbarn på en muslimsk friskola separerades så att pojkarna fick gå på och sitta längst fram i bussen medan flickorna fick gå på och sitta längst bak.

• Hafsa Hayir skrev en debattartikel i Metro där hon menade att det alltid är samma debatt som pågår i svenska medier om kvinnosynen inom islam och att det alltid är någon som inte kan tillräckligt om islam som får uttala sig i debatten. Hon skrev även att hon inte behöver att någon annan för hennes talan, utan att hon kan göra det själv och inte behöver bli ”räddad”.

Om debattören

• Ålder: 18 år.

• Gör: Pluggar ekonomi på gymnasiet och bor i Stockholm.

LÄS MER: Friskolan stoppar könsuppdelade bussar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset