Statsminister Stefan Löfven tar emot EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik tillika EU-kommissionens vice ordförande Federica Mogherini.
Statsminister Stefan Löfven tar emot EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik tillika EU-kommissionens vice ordförande Federica Mogherini.

Det finns bara utrymme för en politisk lösning på Syrienkriget, enligt EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini. Hon säger sig vara bedrövad över låsningarna i FN:s säkerhetsråd.

– För mig är det mycket sorgligt att se dödläget i säkerhetsrådet och Rysslands veto, säger Mogherini på en pressträff med utrikesminister Margot Wallström (S) under sitt besök i Stockholm.

Mogherini, som också hade överläggningar med statsminister Stefan Löfven, säger att de som vill lösa konflikten måste se till att försöka hålla liv i den politiska dialogen mellan de inblandade. Sedan är frågan hur det är ställt med intresset hos parterna.

– Det finns en del frågetecken om det, säger Mogherini men tillägger att EU sedan några veckor försöker organisera humanitär hjälp till östra Aleppo.

Det borde ändå vara möjligt, trots dödläget, att få stopp på stridigheterna så att medicinsk och humanitär hjälp kan föras in, hävdar hon. Hon säger att hon och EU:s utrikesministrar ska arbeta vidare med frågan om hur den politiska dialogen kan hållas vid liv.

Det värsta

– Det värsta som kunde hända nu vore att stänga dörren för en politisk lösning, säger Mogherini.

EU:s migrationsavtal med Turkiet är omdebatterat och har blivit mer ifrågasatt än vad det tidigare var efter den turkiska regeringens och president Erdogans hårda nedslag på allt som hävdas vara opposition, efter kuppförsöket i somras. Tonen mellan EU, en del EU-länder och Turkiet har skärpts betydligt.

– Avtalet håller och det fungerar för oss, säger Mogherini och framhåller att det för EU är viktigt att det tillämpas i enlighet med internationell humanitär rätt.

Janerik Henriksson/TT
EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik tillika EU-kommissionens vice ordförande Federica Mogherini och Sveriges utrikesminister Margot Wallström möttes i Stockholm.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset