Göteborgs Jakob Ankersen firas efter ett av sina två mål mot Gif Sundsvall.
Göteborgs Jakob Ankersen firas efter ett av sina två mål mot Gif Sundsvall.

IFK Göteborg ville behålla fjärdeplatsen.Gif Sundsvall jagade nytt kontrakt.Efter 3–1 till Göteborg var alla vinnare i Sundsvall.

Förutsättningarna inför matchen var tydliga: Göteborg behövde vinna för att hålla undan för närmast jagande Elfsborg i kampen om fjärdeplatsen och tillika bronsplatsen. För Sundsvall handlade det om att en vinst definitivt skulle säkra det kontraktet.

Giffarna inledde också på ett frejdigt sätt och skapade väl så många målchanser som IFK Göteborg under matchinledningen. Ändå lyste siffrorna på storbildsskärmen redan efter knappa kvarten spelad klart och tydligt: 0–2 efter två mål av danske Jakob Ankersen.

"Två fina mål"

– Vi gör två fina mål och har sedan även en jättechans till 3–0 men Naurin (Tommy) gör en idioträddning, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson.

Efter målet föll hans manskap tillbaka samtidigt som Gif Sundsvall flyttade fram positionerna. I slutet av halvleken reducerade också Johan Eklund efter ett inspel från Stefan Silva på vänsterkanten. Målet blev dock omdiskuterat och spridda rop på hands hördes från Göteborgslägret.

– Jag fick en bra passning från Silva och skulle bara slå in bollen men Alvbåge gör en räddning och på returen ska jag slå in den med axeln men den rullar ner på armen, säger en ärlig Johan Eklund.

Omarsson avgjorde

Målet kvarstod dock men skulle visa sig vara av akademisk betydelse. Trots ett stort spelövertag från hemmalagets sida kunde Elias Omarsson definitivt avgöra tillställningen en kvart från slutet när han fick skjuta både en, två och tre gånger.

– Jag är jättenöjd med att vi vinner på bortaplan, det var ett tag sedan. Efter inledningen hade vi inte så mycket boll som vi vill ha, men vi hade en tuff match i måndags mot AIK på naturgräs, som kan ha spelat in, säger Jörgen Lennartsson.

Förlusten till trots säkrades ändå det allsvenska kontraktet för Gif Sundsvall. Ett par minuter efter slutsignalen kom nämligen beskedet från Helsingborg att Djurgården vunnit.

– Det är aldrig roligt att förlora men det är fantastiskt skönt att säkra kontraktet, säger Gif-tränaren Joel Cedergren.

En bild som anfallaren Johan Eklund stämmer in i.

­– Det är en lite konstig situation, vi förlorar matchen men säkrar ändå kontraktet. Det är en mer lättsam glädje där inne, säger han och nickar mot omklädningsrummet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset