På måndagen bytte en Wikipedia-användare ut bilden av Barack Obama på presidentens Wikipediasida mot en bild på en morot.

- Ungefär hälften av alla ändringar som görs om Barack Obama på Wikipedia är rent klotter, säger Axel Pettersson presskontakt svenskspråkiga Wikipedia.

All information på Wikipedia kan redigeras av vilken internetanvändare som helst, det innebär att väldigt många människors kunskap kan samlas på ett och samma ställe, men det gör också systemet sårbart för användare som bara vill sabotera.
- De Wikipedia-artiklar med mest trafik är också de som utsätts för mest klotter, men det finns också många Wikipedianer som följer sidan över senaste ändringar och återställer klottret. Det finns även ett program som filtrerar uppenbart klotter, till exempel när stora textsjok raderas, när någon skriver långa stycken med versaler eller när någon använder ord som "idiot" eller "bög", säger Axel Pettersson.

I det fall då bilden på Obama ersattes med ett knippe morötter var det användare med namnen Kungcarl, Kungcarl1 och Kungcarl2 som varit framme. De användarna är numera blockerade från att redigera Wikipedia. 
- Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det går snabbare att återställa klottret än att göra själva sabotaget, det är ju bättre att folk lägger sin tid på att göra något konstruktivt än att förstöra, säger Axel Pettersson.

Det här är inte första gången Obama utsätts för svenska morötter, när han besökte klimatmötet i Köpenhamn för ett drygt år sedan serverades han morötter från familjen Johanssons gård i Ramdala.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset