Baraka Cosmas Lusambo, testar sin protes tillsammans med Monica Watson.
Baraka Cosmas Lusambo, testar sin protes tillsammans med Monica Watson.

I Tanzania anser vissa att kroppsdelar från personer med albinism bringar rikedom och lycka – och därför lever albiner under ständigt hot. Baraka Cosmas Lusambo, 5, fick sin hand avskuren.

När femårige Baraka Cosmas Lusambo och hans familj låg och sov en natt i mars vaknade de plötsligt av att män med knivar och ficklampor stormade in i hemmet i Tanzania, rapporterar AP.

– Vi låg bara och sov när de kom. De kom emot mig med macheteknivar, har Baraka tidigare berättat för AP.

Männen ska ha slagit hans mamma medvetslös och sedan hållit fast honom samtidigt som de skar av hans högra hand. Anledningen? Baraka Cosmas Lusambo har albinism.

I delar av Afrika anses kroppsdelar på albiner vara värdefulla på den svarta marknaden, skriver AP. Genom att använda dem som ingredienser i drycker påstås de bringa rikedom och lycka. Personer som har albinism i Tanzania lever under hot och den som har attackerats en gång kan attackeras igen.

I ett försök att stoppa attackerna har regeringen förbjudit de så kallade häxdoktorerna, men det har än så länge inte gett något resultat – i stället har attackerna ökat.

Nu får Baraka hjälp för att hålla sig undan hotet mot dem i landet. Elissa Montani, som grundat ”The global medical relief fund”, hjälper barn som förlorat kroppsdelar i kriszoner att få proteser. Hon har stöttat Baraka sedan attacken i mars och även hjälp fyra andra barn med albinism.

– De kommer inte få sina armar tillbaka. Men de får någonting som hjälper dem att leva ett produktivt liv och vara en del av samhället utan bli sedda som missfoster, säger Elissa Montani till AP.

Kabula Nkarango Masanja, 17, har även hon fått sin högerarm avhuggen.

– Jag mår dåligt över att jag fortfarande inte vet vad de gjorde med min arm, var den finns, vad de fick för den eller om de bara dumpade den, säger hon till AP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset