I senaste numret av RES får du hela cityguiden till Barcelona med mängder av tips. Jessika Klingspor vet var du ska bo och vart du ska gå om du vill äta gott i den katalonska storstaden.

GEORGE APOSTOLIDIS

Ta en drink i det gamla kassavalvet på Bankers.

GEORGE APOSTOLIDIS

Ricardo Bofill har skapat W, hotellet med denna vy.

GEORGE APOSTOLIDIS

Prova viner och ät gottpå Monvinic.

GEORGE APOSTOLIDIS

Från taket på Hotel Mandarin Oriental har man denna fantastiska by över Barcelona.

GEORGE APOSTOLIDIS

Katedralen La Sagrada Familia är oavslutad. Men vacker.

I samarbete med tidningen Res.

Föga visste ­romarna att de lade första byggstenen till ett av världens mest etablerade varumärken när de grundade Barcino för drygt 2 000 år sedan.

LÄS HELA CITYGUDEN PÅ TIDNINGEN RES WEBB

Barcelona är i dag ett europeiskt designcentrum och en toppdestination med 86 mässor på årets
52 veckor, ett kaxigt kultur­mecka där de smarta invånarna värnar om sin historia, samtidigt som de på ett mycket medvetet sätt marknadsför staden utan att förlora själen på kuppen.

Från att ha varit en ­industristad sedan urminnes tider med ryggen vänd mot vattnet kom milstolpen 1992 då Barcelona blev värdstad för de olympiska sommarspelen. Staden genomgick en ansiktslyftning och stora delar byggdes om för att i stället omfamna havet. Precis som New York har sina ”neighborhoods” består Barcelona av olika ”barrios”, som man säger här, som genomgår spännande transformationer från slum till hippa lyxområden.

Barcelona är staden som har passerat alla ­trend­kurvor, klättrat högst upp på piedestalen och bestämt sig för att stanna kvar där. Kosmopoliten är Barcelona, sedan kommer resten av Spanien.
Här är vardagen en salig mix av upptagna affärsmän och -kvinnor, kreativa konstnärssjälar, turister, kitesurfare, barnfamiljer och klubbdjur som följer soundet av svängig house långt in på de dekadenta småtimmarna.

Gastronomi­älskare som vill kittla smaklökarna med den utsökta och världs­berömda katalanska kokkonsten och vin- och cavaälskare som frossar i den vackra och bördiga ­vin­regionen Penedés vid Barcelonas tröskel. Addera ­arkitektur och design av mästare som Antoni Gaudí, Joan Miró, Salvador Dalí och Pablo Picasso och en playa mitt i stan och du får något som är både ­stor­slaget och svårslaget.


I senaste numret av RES får du hela cityguiden till Barcelona med mängder av tips. Jessika Klingspor vet var du ska bo och vart du ska gå om du vill äta gott i den katalonska storstaden.

GUIDE: AXPLOCK AV BARCELONAS UTBUD

HOTELL
Äkta och gediget
    Hotel Mandarin Oriental

    Världens mest prisbelönta hotellkedja har landat på en superb adress i stadens modernistiska högkvarter. Allt är äkta, gediget och genomtänkt in i den ­minsta lilla detalj av spanska designern Patricia Urquiola. Ordinarie rumspris från 400 euro.
    www.mandarinoriental.com

En Bofillskapelse
    W

    Denna uppseendeväckande byggnad, designad av kände katalanen ­Ricardo Bofill (som även gjort terminalen T1 på ­Barcelona flygplats), har slagit upp sina segel nere på playan och seglar för full vind. Den palmprydda strandpromenaden har förlängts från kvarteren
i La Barceloneta och når nu ända fram till hotellet. Rumspris från 295 euro.
    www.w-barcelona.com

    Vitt med ljussystem
    Chic & Basic Born

    Lågprisdesignhotell i trendiga stadsdelen El Born där designern Xavier ­Claramunt skapat ­moderna vita rum med ­inglasad dusch samt ett läckert ljussystem i olika färger som du kan ställa in beroende på humör. Rumspris från 75 euro.
    www.chicandbasic.com

RESTAURANGER & BARER
    Stort vinsortiment
    Monvinic

    En konceptrestaurang i världsklass med ambitionen att bli landmärke för all världens vinkultur. Här kan du sitta och prova viner på glas eller äta en lång utsökt middag ­ackompanjerad av ett av stans bredaste vinsortiment i en av stans absolut snyggaste miljöer.
    www.monvinic.com

    Mat med musik
    Arola

    Den prisbelönte kocken Sergi Arola huserar sedan länge i femstjärniga Hotel Arts, dock med egen ingång. Här är det mat och musik som är restaurangens framgångsrecept. ­Publiken är dressad och ­inredningen chillad ­designmiljö.
    www.arola-arts.com

    Peruanskt med hitbrunch
    Picnic

    Trendiga El Borne har snabbt hittat en publik. Personalen ­serverar goda drinkar, ­utsökta smårätter med bland annat peruanska ­delikatesser, klassiska stekta gröna tomater och grillade ­pilgrims­musslor i snygg Barcelonatypisk miljö. Brunchen på helgerna är en hit.
    www.picnic-restaurant.com

    Sofistikerat på banken
    Bankers Bar

    Baren på Hotel Mandarin Oriental med sin spännande inredning i form av kassaskåp på ­väggar och tak det ­perfekta valet
av plats för en aperitif
före middag eller en drink på helgernas småtimmar.
    www.mandarinoriental.com

    Klassiskt dj-ställe
    Otto Zutz

    Denna klassiker har blivit kult. ­Indelad i flera ­våningar med ­viphyllan längst upp ­snurrar festen vidare ­oavbrutet med kända ­gästande dj-er från ­världens alla hörn.
    www.grupo-ottozutz.com

SEVÄRDHETER
Bedövande vackert
    Gaudís sagodesign

    Rör du dig runt i stan är det svårt att missa Antoni Gaudís sagodesign med alla vackra former på Casa Batllo, La Pedrera och inte minst den gamla oavslutade katedralen La Sagrada Familia. Men bege dig också till parken Parc Güell där utsikten är ­bedövande vacker.
    www.gaudiallgaudi.com

    Gammalt och nytt
    MACBA, moderna museet

    Det moderna museet, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, eller MACBA, ligger i den något mer uppstädade delen av Raval. Här känns mötet mellan gammalt och nytt extra påtagligt och häftigt. Inuti museet är det bländade vitt, vitt, vitt och ­givetvis fyllt av intressanta utställningar året om.
    www.macba.es

    Gå på heligt gräs
    Camp Nou med fotbollsmuseum

    Fotbollsfans bör ta sig till FC Barcelonas ­världs­berömda fotbollsarena Camp Nou och dess ­fotbollsmuseum. Här kan du få en guidad tur runt ­arenan, komma in i killarnas omklädningsrum och få trampa på det heliga ­gräset.
    www.fcbarcelona.es

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset