Gabriella Montoya, 12 år, och Elisa Åhlander, 11 år, läser ryktena om Talking Angela. Många barn är helt i onödan rädda för vad som kan hända när man använder appen.
Gabriella Montoya, 12 år, och Elisa Åhlander, 11 år, läser ryktena om Talking Angela. Många barn är helt i onödan rädda för vad som kan hända när man använder appen.

Rykten fortsätter att spridas om appen Talking Angela.

Appen är en animerad virtuell katt vid namn Angela som svarar på barnens frågor. Appen har laddats ned mer än 1,5 miljoner gånger på ett par år. På Facebook gick varningarna ut att appen skulle användas av pedofiler för ta reda på vart barnen bor och att de kunde se barnen genom kattens öga.

I kväll sänder SVT:s "Lilla Aktuellt" ett reportage om nätrykten och den omtalade appen Talking Angela. Appen är en animerad virtuell katt vid namn Angela som svarar på barnens frågor. Appen har laddats ned mer än 1,5 miljoner gånger på ett par år.

På Facebook gick varningarna ut att appen skulle användas av pedofiler för ta reda på vart barnen bor och att de kunde se barnen genom kattens öga. Men detta var inte sant, det är tekniskt omöjligt att appen ska ha blivit hackad. Ändå fortsätter varningar att spridas på sociala medier.

"Lilla Aktuellt" har fått in många mejl från oroliga barn som tror att de blir tittade på genom appen.

– Rykten sprids för att vi så gärna vill tro på det vi hör och läser. Men i stället skrämmer vi upp folk i onödan, säger Helena Meyer till SVT som jobbar som nätvandrare på Fryshuset i Stockholm.

Programmet sänds i "Lilla Aktuellt" måndag klockan 19.15 i Barnkanalen.

Men även fast pedofilryktena är falska, finns det en del bra inställningar du som förälder kan göra innan ditt barn använder appen. Läs mer om det här.

LÄS MER:

Flashbacktråden som lurade Sverige

Jack Werner: Så undviker du att sprida bluffar på Facebook

Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset