Många överlevare grät öppet under sanningskommissionens presskonferens.
Många överlevare grät öppet under sanningskommissionens presskonferens.

Ett kulturellt folkmord, kallar sanningskommissionen Kanadas behandling av sin ursprungsbefolkning under det gångna seklet.

Mellan 1880 och 1990 tvingades över 150 000 barn att lämna sina föräldrar och bo på institutioner i Kanada, rapporterar brittiska BBC.

Skolorna sköttes av den katolska kyrkan och barnen som kom ur den kanadensiska ursprungsbefolkningen utsattes för övergrepp och berövades sitt kulturella arv. Det är slutsatsen av den sanningskommission som utrett frågan i sju års tid. "Ett kulturellt folkmord", sade Murray Sinclair, ordförande i kommissionen.

Omkring 6 000 barn kom aldrig hem igen till sina föräldrar – de dog av svält och missförhållanden. Mörkertalet tros vara stort. Många gånger begravdes barnen på skolområdet, i vissa fall utan att föräldrarna fick kännedom om vad som hänt. Skolorna hade begravningsplatser och inte lekplatser. 

Sinclair beskrev på en presskonferens i början av juni vad han kallar "det mörkaste kapitlet i Kanadas historia". Han anklagade kyrkan och staten för att under generationer ha försökt utplåna kulturen och det historiska arvet för ett stort antal stolta folkgrupper. Presskonferensen följdes av många så kallade överlevare, som grät öppet. 

Dagens ursprungsbefolkning i Kanada lever i områden med högre nivåer av kriminalitet, där missbruk och arbetslöshet råder. Detta kan härledas tillbaka till hur Kanada behandlat dessa människor, menar Sinclair.

Kommissionen har utarbetat över 90 rekommendationer för vad som kan göras, men nästan ingenting har gjorts än så länge, skriver BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset