Rasistiska påhopp mot barn är vanligt inom fotbollen menar flera tränare.
Rasistiska påhopp mot barn är vanligt inom fotbollen menar flera tränare.

Barn som spelar fotboll blir kallade för n-ordet, apor och "invandrarjävlar" – av föräldrar i motståndarlagen. Det visar en rundringning som GP har gjort.

Åtta av tio tränare till barnlag i invandrartäta områden i Göteborg säger att det förekommer rasistiska påhopp vid matcher. Främst från föräldrar till barn i motståndarlagen.

– Det är jättevanligt. Våra barn blir alltid misstänkliggjorda. Jag vet inte hur många gånger jag hört ”svartskallar” eller ”så gör man inte i Sverige” när vi är borta på matcher. Det är inte ens roligt att åka längre, säger tränaren Hector Valeria på Solväders FC i Biskopsgården till GP.

Det handlar om barn som är 9 till 12 år gamla och enligt tränarne som tidningen har pratat med handlar det nästan uteslutande om pojklag. Barnen har blivit kallade n-ordet, ”apor” och blivit uppmanade att visa sina pass under matcher. Det har också hänt att barnens ålder har ifrågasatts.

Flera tränare menar att tonen har blivit allt hårdare.

– Jag undrar ibland var ungdomsfotbollen är på väg. Jag hörde sånt här på 80- och 90-talet. Nu får barnen höra ännu värre saker. Och så undrar folk varför en del killar blir utåtagerande, säger Marie Källstrand Olmos i Bergsjö IF till GP.

LÄS MER: Afghan eller svensk – vi pratar alla språket fotboll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset