Alexandra Charles och Leone Milton.
Alexandra Charles och Leone Milton.

Knappast någon har undgått nyheten att en bebis dött efter av att mamman skickades hem från universitetssjukhuset i Lund för att det inte fanns plats för henne på förlossningsavdelningen. En oerhört tragisk händelse som väcker så mycket ilska, och frågetecken; hur är det möjligt att svensk sjukvård kan brista så till den grad att kvinnor som ska föda skickas hem? Eller skickas iväg till annat sjukhus i sista sekund, så hon inte hinner fram i tid och tvingas föda på motorvägen? Det är också något vi fått läsa om på sistone. Liksom nyheten att Karlskoga stänger sin förlossningsavdelning över sommaren, trots att det alltid föds fler barn då. Och att både BB Sophia och Södra BB i Stockholm har lagts ned. Och att varannan barnmorska i Helsingborg har sagt upp sig på grund av alldeles för tuffa scheman (hur kan en barnmorska ibland få ansvara för tre förlossningar på en och samma gång?!)… Det verkar inte finnas något slut på eländet.

LÄS MER: Nej, kvinnor ska inte behöva föda i en taxi – alla ska kunna välja fritt 

Hade förlossningsvården varit lika bristfällig om det var män som födde barn? Det är en högst hypotetisk fråga, givetvis. Men den är ändå relevant. Vi tror att svaret är nej. Hade män fött barn hade det nog sett bättre ut. Män får nämligen bättre vård än kvinnor.

– Män får mer rehabilitering efter en stroke.

– Män får bättre behandling vid hjärt-kärlsjukdomar (genomsnittskostnaden per vårdtillfälle för akut hjärtinfarkt för kvinnor är 180 000 kronor medan männen får vård för 250 000).

– Det finns fortfarande en dålig kännedom om kvinnosjukdomar så som endometrios och PMDS, och sjukdomar som i högre utsträckning drabbar kvinnor så som ME/CFS och benskörhet.

– Kvinnor får både sämre, äldre och billigare läkemedel än vad män får.

– Män får snabbare tid hos husläkare än vad kvinnor får (kvinnor får i stället tips om egenvård trots att hon beskrivit samma symtom).

Det här är en lista som kan göras mycket längre. Men vi stoppar här, för poängen är gjord. Poängen är alltså att det finns en utbredd och djupt rotad orättvisa inom sjukvården. Mannens välbefinnande sätts högst, och det sätter sina spår inom såväl förlossningssjukvården som inom de flesta andra medicinska områden. Orättvisan är knappast en nyhet; i flera decennier har man vetat om detta. Men när konsekvensen blir att en kvinna förlorar sitt barn… Då har vi nått en gräns.

LÄS MER: Taxiförare ska inte behöva bli barnmorskor i sommar 

Därför vill vi att mer pengar läggs på barnmorskor och sjuksköterskor. Yrket måste få högre status, human arbetsbörda och ge en högre lön! Vi vill också att genusperspektivet inom vården får ökat fokus. Kunskapsluckorna är fortfarande många, och genusperspektiv saknas i stor utsträckning i medicinsk litteratur och utbildning. Konsekvensen blir att i tider som dessa, när det råder platsbrist och personalbrist, så är det kvinnor som drabbas värst.

Alexandra Charles

Ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Leone Milton

Journalist och ambassadör för 2,6 miljonerklubben

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt