En sjuksköterska hjälper ett barn med en andningsmask på ett belgiskt sjukhus. Arkivbild.
En sjuksköterska hjälper ett barn med en andningsmask på ett belgiskt sjukhus. Arkivbild.

Ett barn i Belgien har blivit den första minderåriga personen som fått dödshjälp sedan Belgien beslutat att avskaffa åldersgränsen för dödshjälp 2014.

Wim Distelman, chef för kommissionen som ansvarar för dödshjälp, gav ingen information om barnet såsom ålder eller vilken sjukdom barnet led av, mer än att det var ett exceptionellt fall och att barnet var dödligt sjukt, rapporterar tidningen Het Nieuwsblad.

– Lyckligtvis är det väldigt få barn som är aktuella (för dödshjälp) men det betyder inte att vi ska förvägra dem rätten till en värdig död, säger han till tidningen.

Belgien är det enda landet i världen som tillåter barn, oavsett ålder, att välja att avsluta sitt liv med dödshjälp. I Nederländerna får barn välja dödshjälp från tolv års ålder.

Dödshjälp har varit lagligt i Belgien sedan 2002. Mellan 2003 och 2013 valde 8 752 personer att avsluta sitt liv med dödshjälp, enligt landets ansvariga kommittés siffror.

Nyligen klubbade den kanadensiska lagstiftare igenom ett förslag som tillåter medicinskt assisterat självmord åt obotligt dödssjuka patienter. I grannlandet USA är det tillåtet i delstaterna Oregon och Washington. I Europa är det lagligt i Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset