Tre vuxna och ett barn fanns i en bil när skytten öppnade eld i ett garage i Älvsjö förra året.
Tre vuxna och ett barn fanns i en bil när skytten öppnade eld i ett garage i Älvsjö förra året.

En man sköts till döds i ett garage i Älvsjö förra året. Två vuxna och ett barn fick fly skyttens kulor. En man åtalades för dådet och nu har domen kommit.

Vad hände?

På eftermiddagen den 15 augusti förra året parkerade en bil med tre män och ett barn i ett garage i Älvsjö i södra Stockholm. En person beväpnad med automatvapen klev ur en vit Toyota och öppnade eld mot sällskapet. Efter dådet flydde skytten i den vita bilen, som dumpades i Årsta.

Vilka utsattes?

Minst en av männen i bilen kan kopplas till en kriminell gruppering. Föraren av bilen träffades av hela tio skott. Skytten avslutade angreppet med att gå fram och skjuta föraren med två skott i huvudet.

Under skjutningen träffades en annan man i benet. Den tredje mannen och pojken, som är i 10-årsåldern, fick fly kulorna men klarade sig ur garaget oskadda.

I närheten av brottsplatsen fick personal gömma förskolebarn i ett förråd.

LÄS MER: Polisen: Risken att oskyldiga skjuts till döds har ökat

Vem åtalades och varför?

I november i år åtalades en man i 30-årsåldern för dådet. Han åtalades i första hand för ett fall av mord och tre fall av mordförsök. Han åtalades även för grovt vapenbrott – för att ha hanterat det skarpladdade mordvapnet i garaget.

Mannen nekade till brott.

Vad lyder domen?

Nu har domen fallit. Mannen döms till fängelse i tolv år för bland annat ett fall av medhjälp till mord och tre fall av medhjälp till försök till mord.

Hur resonerade rätten?

Rätten anser att den åtalade mannen kan knytas till bilen eftersom hans DNA har hittats på nålar som använts för att mörklägga bilens bakrutor med svart plast. Däremot pekar rätten på att det inte finns något i utredningen som visar var mannen befann sig under själva skjutningen, och han döms därför inte för mord.
Däremot menar rätten att det är klarlagt att mannen underlättat brottet genom att mörklägga bilens bakrutor.

LÄS MER: Polisen: Varannan skjutning sker i utsatta områden

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset