När det var dags för klassresa fick en av eleverna stanna hemma. Barnet hade inte sålt tillräckligt mycket kakor. ”Jag tycker inte att det är rätt”, säger mamman.

På fredagen fick en mamma i Västerås ett samtal från sitt förtvivlade barn. Barnet berättade att det inte skulle få följa med på klassresan. Anledningen var att eleven inte sålt tillräckligt många kakor och därmed inte dragit in tilltäckligt mycket pengar.

– Jag skulle vilja kalla det utfrysning och mobbning, säger elevens mamma till VLT

Hon berättar att hon tagit emot beställningar på kakor från köpare, men att listan lämnades in för sent. När det visade sig att klasskassan inte räckte till för resan från Västerås till nöjesparken Gröna Lund i Stockholm beslutade klassföräldrarna att lämna barnet som inte samlat in tillräckligt med pengar hemma. 

– Jag visste inte ens om att det fanns klassföräldrar i klassen. Jag tycker att de ska försöka sätta sig in i min situation. Vad skulle de göra om det var deras barn det handlade om? Jag skulle vilja fråga dem om de tycker att det är okej att frysa ut någon på det här sättet, säger elevens mamma till VLT.

Hon berättar att hon inte fått någon lapp eller mejl om vilka datum och förutsättningar som satts upp för kakförsäljningnen. 

Mamman har nu efter påtryckningar kommit överens med klassföräldrarna om att barnet ska få åka med om hon själv betalar åkband, biljett och tågresa. 

– Men jag tycker inte att det är rätt, för de utövar någon sorts mobbning. Jag tycker att alla kanske kan lägga 20 kronor var så att pengarna räcker till så att alla kan få följa med till Gröna Lund.

När VLT talar med Entréskolans skolchef Anna-Maria Furustig säger hon att skolan erbjuder sig att betala för elevens resa. Hon tycker att det är olyckligt att eleven portades. 

– Vi måste bli tydligare gentemot föräldrar i fortsättningen. Även om man inte har varit med och samlat in pengar så ska alla inkluderas.

► LÄS MER: Fulla lärare förstörde skolresa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset