Nötfärs låg bakom utbrottet av ehec som bland annat drabbade flera barn.
Nötfärs låg bakom utbrottet av ehec som bland annat drabbade flera barn.

Det var nötfärs som smittade totalt 17 personer, var av flera barn, med en svår variant av ehec-bakterier. Gårdarna måste nu vidta åtgärder för att bli av med smittan.

Intervjuer med de drabbade, som kommer från flera olika län, visar att smittan troligen kom från färska kebab-/nötfärsspett och andra nötfärsprodukter.

Provtagning visar att den variant av bakterien som orsakade utbrottet är ehec 0157, som ofta förknippas med allvarligare sjukdom. Fyra av de smittade, var av tre barn, drabbades av den allvarligare komplikationen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom, som kan resultera i akut njursvikt och ge kroniska besvär.

Ehec orsakas av vanligt förekommande e-kolibakterier, men som till skillnad från vanliga e-kolibakterier har förmåga att tillverka ett gift. Smittkällan är oftast nötkreatur.

I det aktuella utbrottet har Livsmedelsverket och Jordbruksverket spårat de misstänkta livsmedlen genom hela livsmedelskedjan tillbaka till de aktuella gårdarna. Gårdarna har nu fått hygien- och besöksriktlinjer samt rekommendationer om åtgärder för att snabbare bli av med smittan, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Symtomen på ehec är allt från milda symtom med diarré och magsmärtor till blodiga diarréer. Runt fem procent av dem som drabbas utvecklar den allvarligare komplikationen hus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset