En 12-årig pojke i Syrien såg sin bästa kompis bli skjuten i hjärtat. En annan 15-årig pojke sitter inlåst i en fängelsecell med 150 andra människor – och straffas genom att bli bränd med cigaretter.

En ny rapport från Rädda Barnen framhåller att barnen i Syrien är krigets främsta offer och att många lever under “lager av lager av känslomässigt trauma”, rapporterar Reuters.

Under de två år som Syrien härjats av krig och oro har landets barn blir beskjutna, våldtagna och torterade. Två miljoner barn lider av undernäring, sjukdomar, trauma eller har tvingats in i äktenskap.

– Detta är ett krig där kvinnor och barn är de främsta offren, säger organisationens chef Justin Forsyth till nyhetsbyrån.

I rapporten vittnar en 12-årig pojke hur han såg sin kompis träffas av en kula utanför ett bageri.

– Hans vän blev skjuten genom hjärtat. Först trodde han att kompisen skojade då det inte var något blod. De insåg inte att han var död förrän de tog av honom skjortan, säger Justin Forsyth.

En tredjedel av alla de barn som tillfrågats i en studie uppger att de upplevt att en nära vän eller familjemedlem dödats.

Rädda Barnen har inlett hjälparbete i landet.

– Vi samarbetar med lokala syriska biståndsgrupper, bland annat med vaccinationskampanjer. Men hittills har vi bara kunnat möta en bråkdel av det enorma behov som finns, säger svensken Jesper Hansén, en av Rädda Barnens representanter i regionen, till Dagens Nyheter.

– Många barn har upplevt saker som ingen enda människa borde behöva drabbas av.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset