Ett sällskap i ett garage i Älvsjö besköts med automateld och en person dödades.
Ett sällskap i ett garage i Älvsjö besköts med automateld och en person dödades.

Vid en dödsskjutning i ett garage fick en pojke fly för sitt liv. En man dömdes för medhjälp till mord och mordförsök, men nu vill han frias helt. Att hans DNA fanns i flyktbilen förklarar han med att han i stort sett dagligen har kontakt med stulna bilar.

På eftermiddagen den 15 augusti 2017 parkerade ett sällskap en bil i ett garage i Älvsjö i södra Stockholm. En person beväpnad med automatvapen klev ur en vit Toyota och öppnade eld.

En man, som kan kopplas till en kriminell gruppering, sköts ihjäl med tio skott. En annan man träffades i benet. Ytterligare en man och en pojke i 10-årsåldern fick fly, men klarade sig oskadda.

I närheten av brottsplatsen fick personal gömma förskolebarn i ett förråd.

Livnär sig på att stjäla bilar

En man i 30-årsåldern dömdes i december för ett fall av medhjälp till mord och tre fall av medhjälp till försök till mord. Straffet blev fängelse i tolv år. Tingsrätten pekade på att hans DNA hade hittats i den vita flyktbilen, men rätten ansåg att det inte var klarlagt att han hade hållit i själva mordvapnet.

LÄS MER: Polisen: Risken att oskyldiga skjuts till döds har ökat

Mannen har hela tiden nekat till brott, och har nu överklagat domen. Mannen vill i första hand frias helt. ”DNA går inte att tidsbestämma och det framgår inte heller av de aktuella spåren hur de har avsatts”, skriver advokaten i överklagandet. Vidare heter det att mannen vid något tillfälle måste ha varit i kontakt med bilen. ”NN lever i en kriminell miljö och han livnär sig normalt på att stjäla bland annat bilar, motorcyklar och båtmotorer”, går att läsa i dokumenten.

Åklagaren vill att straffet skärps

Mannen har berättat att han i stort sett dagligen har kontakt med stulna bilar men ”inte har något särskilt minne” av den aktuella bilen.

Advokaten menar dessutom att det inte finns något som knyter mannen till gärningen, eller att han för den delen skulle ha något motiv.

Men även åklagaren vill att domen ändras och att hovrätten dömer mannen för mord, försök till mord i tre fall och grovt vapenbrott.

LÄS MER: Polisen: Varannan skjutning sker i utsatta områden

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset