På Johannebergsskolan i Göteborg satt den här lappen uppe i ett klassrum – i ett antal år, enligt rektor Anders Wallin.
På Johannebergsskolan i Göteborg satt den här lappen uppe i ett klassrum – i ett antal år, enligt rektor Anders Wallin.

En kommunal grundskola i Göteborg har mött kriitk på internet efter att ha refererat till tjejer som grejer i ett rim för att lära eleverna substantiv. Nu ska man gå igenom genustänket bland personalen.

”Substantiv är namn på grejer så som solen, bil och tjejer” – så stod det på en lapp som skulle hjälpa eleverna på Johannebergsskolan i Göteborg att lära sig om ordklasser. Tvetydigheten som lappen förmedlar har nu upprört känslor på internet, för oavsett om tjej är ett substantiv kan det anses förminskande av tjejer som grupp och att de är grejer som kan ägas, menar en av de som kommenterat på det virala inlägget.

Det var Facebook-gruppen Supersnippan som först uppmärksammade lappen genom ett tips från en av deras följare. 

”Det räcker ju att ett litet barn ser detta en enda gång för att kugghjulen ska börja snurra och ett korn av vrickad kvinnosyn är sått.” och ”Hade mina barn gått på den skolan hade de fått veta både ena och andra vad som klassas som ’grejer’ eller inte. Vem fan som utbildad lärare tänker ens såhär???” är två av de kommentarer som inlägget fått. 

►LÄS MER: Unga chefer glömmer bort genusfrågan

För rektor Anders Wallin var det en vikarierande lärare som uppmärksammat bilden och gjorde att han fick upp ögonen för vad som kom att bli en internetsnackis i början av veckan.

– I grund och botten var det väl en god och pedagogisk tanke, och naturligtvis ser vi varken på flickor eller pojkar som objekt. Visst var den olyckligt formulerad, så nu efter ett visst detektivarbete har lappen nu tagits ner.

►LÄS MER: Ilska över könsneutrala leksakskatalogerna

Och enligt Anders har personal och chefer gått på kurs för ett antal år sedan, men kommer nu att ta upp ämnet igen.

– Vi kommer ta upp det här i de olika forum vi har på skolan så både personal och vårdnadshavare har möjlighet att veta vad uppmärksamheten kommer innebära. Det är det positiva som allt det här kan föra med sig, säger Anders Wallin.

Hur förebygger man nu att tjejer inte ska ses som objekt av de elever som redan lärt sig ramsan? 

– Det tillhör den diskussionen som vi får ta, för visst har man använt det i undervisningssyfte. Lappen har suttit där i ett antal år utan att någon tagit större notis över den. Så ämnet behöver lyftas igen.

►LÄS MER: ”Folkligt att basha sexistiska bilder”

På Johannebergsskolan går allt från förskoleklasser till nior. I vilket klassrum lappen satt är inte känt av rektor Anders Wallin, men han understryker att den eller de som satt upp lappen inte menat illa.

– Våra lärare förstår att det kan ha tolkats fel. De är pedagoger, inte onda personer. Sen speglar det självklart inte skolan väl och inte heller hur vi ser på barn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola