Barn som blivit hemlösa på grund av Boko Harams attacker köar i ett läger i Yola i Nigeria. Arkivbild.
Barn som blivit hemlösa på grund av Boko Harams attacker köar i ett läger i Yola i Nigeria. Arkivbild.

Barnen ställs i frontlinjen när Boko Haram krigar för en islamisk stat i västra Afrika. Sedan 2014 har 86 barn använts av extremiströrelsen i självmordsattacker, enligt en ny FN-rapport.

Bara i år rör det sig om 38 barn som utnyttjats i självmordsdåd i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Tusentals andra har tvångsrekryterats och runt 20 000 barn har skilts från sina föräldrar, skriver FN:s barnfond Unicef.

Rapporten beskriver hur en förfärande humanitär kris utvecklas snabbt i länderna runt Tchadsjön i konfliktens spår. Runt 2,6 miljoner människor befinner sig på flykt. Cirka 2,2 miljoner människor – hälften av dem barn – befaras sitta fast i områden som kontrolleras av Boko Haram, och vara i behov av humanitär hjälp.

Nästan en halv miljon barn i de berörda länderna hotas av akut undernäring på grund av torka och konflikten. Det är en kraftig ökning sedan början av året, då siffran var 175 000.

Bara i delstaten Borno i nordöstra Nigeria lider 244 000 barn av akut undernäring och 49 000 av dem riskerar att dö om de inte får vård och hjälp, varnar Unicef.

FN-organet larmar om att mer pengar behövs. Hittills har Unicef bara fått in 13 procent av det som begärts för att hantera den humanitära krisen i de fyra länderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset