Barnet omhändertogs i början av februari. Bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Barnet omhändertogs i början av februari. Bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.

Det 19 månader gamla barnet fick vegankost av sina föräldrar. Enligt en läkare bidrog det till att barnet befann sig i svälttillstånd. Det slutade med att barnet omhändertogs av socialtjänsten.

Enligt föräldrarna i Nacka kommun har barnet haft svårt att äta sedan sex månaders ålder. På grund av att barnet inte följt sin viktkurva fick familjen i januari en sond för att kunna ge näringsersättning. Ersättningen var dock baserad på mjölk och familjen ville undersöka möjligheten att ge sojabaserad näringsersättning.

– Vi ville kolla med leverantören. På innehållsförteckningen stod att den sojabaserade kunde ges till barn med försiktighet, men när vi förstod att vi inte hade något val gick vi med på den mjölkbaserade, säger pappan till Nacka Värmdö Posten.

Men innan de hann påbörja sondmatningen omhändertogs deras barn av socialtjänsten i början av februari. Föräldrarna överklagade till förvaltningsrätten som gick på socialtjänstens linje.

LÄS MER: Bebis tvingades äta gluten- och mjölkfritt – dog med en helt tom mage

Enligt barnets ombud har föräldrarna ”visat en påtaglig omdömesbrist när de låtit sitt barn svälta så att det uppstått fara för hans liv”, vilket går att läsa i förvaltningsrättens beslut.

Ombudet uppger vidare att ”anledningen till att han svalt var enligt sjukhuset att föräldrarna gav honom strikt vegankost med tillägg av fisk som han vägrade att äta”.

Föräldrarna anser att de inte fick möjlighet att följa vårdens rekommendationer innan barnet omhändertogs. De har därför anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Även kammarrätten har nu fastslagit förvaltningsrättens beslut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset