Percy Barnevik gick från industrigud till uthängd som girig i och med ett enormt pensionsavtal. Nu arbetar han med att hjälpa kvinnor i tredje världen och har nyligen släppt sin biografi ”Jag vill förändra världen”.
Percy Barnevik gick från industrigud till uthängd som girig i och med ett enormt pensionsavtal. Nu arbetar han med att hjälpa kvinnor i tredje världen och har nyligen släppt sin biografi ”Jag vill förändra världen”.

Efter att ha tagit emot hundratals miljoner i pension fick Percy Barnevik mycket kritik. Nu försöker han göra världen lite bättre med pengarna.

Percy Barnevik har nyligen kommit ut med sin självbiografi ”Jag vill förändra världen”, där han beskriver sin resa som en av de mest framgångsrika svenska vd:arna genom tiderna. Under hans tid på Asea och ABB steg aktiekursen med 87 gånger per år, och han var Wallenbergfamiljens favorit-vd. De 250 miljoner han behöll efter den kontroversiella pensionsavgången 2002 har han använt till att bygga upp biståndsarbete i Indien.

Metro träffade honom på hans kontor i London för att diskutera kvinnor, företagande och hans
eget bästa recept på framgång.
 
Vad är det viktigaste budskapet i din bok?
– Glädjen att själv ta ansvar och att ge andra ansvar är en röd tråd i mitt liv i storföretagen och i kampen mot extrem fattigdom.
 
Hur förbättrar ni kvinnors situation med Hand in Hand i Indien?
– Vi tränar dem till att bli entreprenörer och ger dem små lån till låg kostnad. De får se exempel på hur andra gör, och det sprider sig som ringar på vattnet. Det kanske låter skrytsamt att säga att jag vill förändra världen, men man kan förändra en liten del av världen.
 
Varför har du valt att bara samarbeta med kvinnor? 
– De arbetar hårt och är ansvarstagande. När de tjänar pengar går överskottet till barnen. Ett ordspråk är: ”Utbilda en man och du har utbildat en individ. Utbilda en kvinna och du har utbildat en generation.”

Hur tar man bäst vara på ungdomars entreprenörskap?
– Bästa sättet att få jobb är ofta att starta ett eget litet företag. Stat och banker måste då ställa upp med små och attraktiva lån.

Hur blir man en bra ledare?
– I boken har jag samlat 105 råd för att bli en bättre ledare. Delegera betyder inte att abdikera. Ta de obehagliga besluten först – skjut inte upp.
 
Hur blir man effektiv och framgångsrik?
– Det viktigaste är: ”Hellre ungefär rätt än exakt fel.” Du kan utveckla och finslipa en produkt I åratal och så kommer den aldrig ut på marknaden.
 
Hur bemöter man motgångar?

– Det gäller att vara kall och att analysera vad som gick snett. Att agera och inte sjunka ner i depression och hopplöshet. Folk blir ofta deppiga och frågar sig: ”Varför jag?” Man får ta kommando över det hela själv.
 
Rekommenderar du att gå på universitetet eller kan man klara sig bra utan att ha gjort det?
– Min syster Deisy hatade skolan, men blev en väldigt duktig affärskvinna. Men det är klart att det är en fördel att få en utbildning. Studier ger struktur och en teknik för att lära sig saker och du får en viss allmänbildning, men du behöver inte ha en högskoleutbildning för att lyckas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset