Kontrollenheterna vill ha bättre samarbete mellan olika myndigheter för att kunna få fast bidragsfuskare.
Kontrollenheterna vill ha bättre samarbete mellan olika myndigheter för att kunna få fast bidragsfuskare.

Fusket med bidrag och ersättningar från Försäkringskassan är omfattande. Myndigheten har hittills i år krävt tillbaka 188 miljoner kronor som har betalats ut på felaktiga grunder, enligt statistik som Expressen tagit del av.

Det är många miljarder kronor som varje år betalas ut av Försäkringskassan i olika former av bidrag och ersättningar. Oftast går allting rätt till – men inte alltid. Därför genomför myndigheten kontroller av utbetalningarna.

Enligt statistik som Expressen tagit del av har Försäkringskassan hittills i år krävt tillbaka 188 miljoner kronor som betalats ut på felaktiga grunder.

LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett ”hopkok”

Bland annat har föräldrar som fuskar med barnbidraget krävts på 20 miljoner kronor i år. Enligt Johan Gellerstedt, chef för en kontrollenhet på Försäkringskassan i Stockholm, handlar det ofta om familjer som bor utomlands och samtidigt kvitterar ut barnbidrag.

– De är folkbokförda i Sverige och när olika myndigheter tittar närmare så ser allt ut som om de bor i landet. Det är först i samband med skolstarten för mindre barn som de misstänkta bidragsbrotten upptäcks, säger han till Expressen.

Det finns exempel på fall där det dröjt hela fem år innan bidragsbluffen har upptäckts.

Det vanligaste återkravet handlar dock om sjukersättningar och sjukpenning. Hittills i år har Försäkringskassan krävt tillbaka 65 miljoner kronor på grund av misstänkt fusk inom dessa områden.

Men det är inte helt enkelt att hitta de som lurar till sig bidragspengar. Och sekretess mellan olika myndigheter försvårar i många fall arbetet. Inom kontrollenheterna finns det önskemål om att samarbetet mellan olika myndigheter ska förenklas.

– Det skulle underlätta för oss. Vi kan göra det till viss del i dag, men sekretessen sätter stopp i många fall, säger Johan Gellerstedt till Expressen.

LÄS MER: Fler får fri tandvård – här är 6 bidrag som ändrades efter nyår

Försäkringskassans återkrav hittills under 2017

Sjukersättning och sjukpenning: 65 miljoner
Föräldrapenning: 27,5 miljoner
VAB: 22 miljoner
Barnbidrag: 20 miljoner
Assistansersättning: 13 miljoner
Bostadsbidrag: 12 miljoner
Bostadstillägg: 6 miljoner

Källa: Expressen/Försäkringskassan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset