Låt alla skolelever ta sovmorgon, kräver barnläkare i USA i en debattartikel. Uppmaningen kommer efter att skolmyndigheter och politiker gång på gång har tryckt på snoozeknappen när forskningsrön har kommit som visar att tonåringar behöver sova ut.

TT

Elever i åldrarna 10 till 18 år ska inte börja tidigare än 8.30, skriver American Academy of Pediatrics i en debattartikel i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Trots att flera studier har visat att det är bättre om barnen börjar skoldagen senare är det bara i 15 procent av USA:s skolor som det ringer in efter halv nio. Omkring tusen skolor har dessutom tidigarelagt skoldagen trots forskningsrönen, rapporterar New Scientist.

►Sovmorgon gör elever duktigare

►Iphone gav ofrivillig sovmorgon – igen

En brittisk forskare vill vara extra generös med sovmorgnarna.

– Allt är bättre än klockan 8 och det skulle göra skillnad om skoldagen flyttas fram till 8.30, men det vore ännu bättre med klockan 10, säger Russell Foster vid Oxforduniversitetet.

Hans Teke, doktorand i utbildningsvetenskap vid Lunds universitet, säger att det allra bästa vore om skoldagen inte började förrän klockan 11 för tonåringar eftersom det är då deras hjärnor vaknar.

– Men man måste anpassa sig till samhället... men före halv nio nio borde ingen skola där tonåringar går börja.

– Forskning visar väldigt tydligt att unga människor behöver sovmorgon. Det har att göra med hur hjärnan fungerar, säger Teke och förklarar att det handlar om den biologiska klockan i kombination med sömnhormonet melatonin.

– Det intressanta är att all forskning pekar åt samma håll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset